Laatste posts

this is not goodbye

180601_tak_thankyou
Take the risk or lose the chance.
Zo kozen we, nu een dik jaar geleden, voor het risico en waagden Heiko en ik onze kans om een 100% plantaardig winkeltje te openen.
Vooral met het idee mensen te overtuigen dat een plantaardige levensstijl pure fun is.
Ook wilden we de (reeds) veganisten relax laten shoppen en het hen net iets makkelijker maken om vegan producten te vinden.
Best “gaaf” toch?
’t Is hard onder ogen zien dat het concept niet echt lukt en, met pijn in het hart (en de nodige tranen), hebben we dan ook beslist een punt te zetten achter de “reële” winkel, tAK.
De locatie heeft zeker parten gespeeld in het traag op gang komen van het tAK-verhaal maar klanten, die uiteindelijk toch de weg naar Marke vonden, waren wel steeds heel enthousiast en blij met het aanbod. We hebben dan ook een leuke groep heel trouwe klanten opgebouwd die we wekelijks, sommigen zelfs dagelijks, zien binnenwippen.
Dit was uiteraard een extra motivatie om verder te gaan, te investeren en nieuwe dingen te creëren.
In november hebben we echter een rake klap gekregen van een persoon die we dachten te kunnen vertrouwen maar die toch niet echt toegewijd bleek in het verlenen van deskundig advies.
Hierdoor werd tAK plots weer een heel stuk fragieler en was het goed wikken en wegen hoe verder te investeren en vernieuwend te zijn.
Bij het inwinnen van “tips and tricks” bij vrienden werd gezegd dat onze prijzen wellicht te hoog liggen en onze producten te exclusief en te gericht zijn.
Producten die diervriendelijk en diervrij zijn, en daarbovenop met een hoge ecologische inslag, zijn toch positief en niet enkel voor de vegan bedoeld?
Het is ook zo dat onze producten van hoge kwaliteit zijn, gemaakt met eerlijke ingrediënten of voor de niet-voeding van duurzame materialen.
Onze lunch-on-the-go bijvoorbeeld, altijd vers bereid, hebben we steeds kunnen aanbieden tussen de 7.5 à 10 euro.
Bij het zetten van de prijzen van oa. onze ongebrande noten en gedroogd, 100% ongezoet fruit, hebben we ons steeds onder de omliggende biowinkels (en zelfs sommige warenhuizen) geplaatst.
Dus dat verwijt willen we ons zeker niet maken.
Gelukkig hadden veel klanten toch oog en liefde voor de puurheid en originaliteit in de artikels, voedingswaren en zelfbereide gerechtjes.
We zijn ook trots op het feit dat we steeds ons volledig aanbod in huis hadden en vaak nieuwe dingen konden aanbieden.
Jammer genoeg is de groep van trouwe klanten toch nog iets te klein om te blijven investeren.
Het verhaal tAK wordt weliswaar niet volledig afgesloten. We gaan ons verder bezinnen hoe we dit avontuur op een andere manier verderzetten
Niettemin willen we jullie hartelijk bedanken voor alle mooie momenten, leuke reacties, fijne contacten en warme complimenten.
We hopen dat we jullie toch een beetje hebben kunnen inspireren want plantaardig is pure fun, ook in mindere tijden.
Hou er rekening mee dat de openingsuren lichtjes wijzigen.
Op donderdag en vrijdag zijn we nog steeds open van 8u tot 18u maar op zaterdag zal dit van 9u tot 12u zijn ipv 15u.
Zaterdag 23 juni 2018 is dan de laatste dag dat we open zijn.
We gaan jullie missen.
Veel liefs en “tusind tak”,
Heiko, Vanessa, Momo en Ruby x
Advertenties

liljebergs

De Zweedse fotograaf Göran Liljeberg staat bekend om zijn prachtige macrofotografie. De manier waarop Liljeberg elk minuscuul detail van bijzondere vlinders en insecten vastlegt, doet denken aan illustraties die men kan aantreffen in natuurboeken uit de victoriaanse tijd.
De producten van Liljebergs’ zijn gebaseerd op zijn fotoverzameling van insecten. Hierachter schuilt een grote passie voor vlinders en andere insecten en een jarenlange liefde voor macrofotografie.
Liljeberg: “De insecten heb ik kunnen lenen van bevriende entomologen van het Zweeds Natuurhistorisch museum in Stockholm. Uitvergrotingen van kleine insecten zijn mijn specialiteit geworden. Mijn doel is om de natuur zo exact mogelijk in kleurdetail weer te geven.”
Alles is gefotografeerd in Göran’s eigen studio en wordt geprint op hoge kwaliteit 11-kleuren inkjet printers. De foto’s worden met hoge kwaliteit pigment-inkt gedrukt op mat papier van 200 gram met een zeer lange levensduur. In vergelijking met massaproductie geeft de hier gekozen techniek een veel exclusiever resultaat met meer details.
Werden vroeger veel foto’s aanvankelijk als illustraties opgenomen in (natuur)boeken, tegenwoordig worden ze voornamelijk gebruikt in het interieur.
180427_liljebergs

foto @tAK

De posters komen in verschillende formaten (bij tAK 15x15cm, 15x21cm, A4 en A3)

opnieuw hoedje af…

…voor PonyHütchen (lees het vorig blogje hier), want ze hebben goed nieuws! De deocrèmes zijn volledig vernieuwd, maar geen paniek, ze zijn alleen nog beter geworden en ze waren al top 🙂
Wat is er dan juist gewijzigd, vraag je je af?
Het belangrijkste aan de nieuwe deocrème is het herziene recept. Betekent? De deocrème wordt bij hogere temperaturen niet langer vloeibaar. Tot dusver was dit te wijten aan de kokosolie die bij temperaturen boven 24 graden vloeibaar wordt. Dit is nu verleden tijd. Dit wordt verzekerd door een veganistisch olie-bindmiddel. Het zorgt ervoor dat de formulering stabiel blijft en de oliën niet meer scheiden. Dit maakt PonyHütchen het eerste bedrijf, in natuurlijke cosmetica, dat een hittebestendige deodorant aanbiedt op basis van kokosolie. Op gebied van gebruik, het gevoel op de huid en de werking verandert er niets. Het nieuwe ingrediënt maakt de deodorant wel iets vaster, meer als een pasta. Maar dat heeft alleen maar voordelen, want de vastere structuur zorgt voor een zuiniger gebruik. Een grote pot gaat 6 à 7 maanden mee als hij eenmaal per dag wordt gebruikt met een kleine vingertop deocrème per oksel.ph-blog-neue-deocremes-kleinMgekHM1nBadf5
Nog een nieuwigheid zijn de hervulbare potten, iets dat weinig cosmeticamerken toepast. De nieuwe potjes kunnen worden bijgevuld. Hiervoor moet PonyHütchen de potten wel verzamelen en schoonmaken want alleen dan kunnen ze in Zwitserland worden bijgevuld met nieuwe deocrème. Het schoonmaken moet professioneel worden uitgevoerd. Maar omdat holistische duurzaamheid erg belangrijk voor hen is, werken ze momenteel aan een dergelijk vul-systeem waarmee ze de verpakking opnieuw kunnen gebruiken. Dus als jullie (nieuwe) pot leeg is, dan breng je hem gewoon terug mee naar de winkel en bezorgen wij hem terug aan PonyHütchen.
Het potje zelf is dus ook vernieuwd. De oude pot had geen extra afdichting. Er is nu een afdichting op de rand van de kroes, wat vroegtijdig schroeven moet voorkomen en waardoor de pot beter afsluit. Verder hebben ze nu gekozen voor ondoorzichtige potten die niet gevoelig zijn voor licht. Dit is belangrijk voor de duurzaamheid van de deocrème zelf, die vroeger kon worden beïnvloed door hoge temperaturen en licht.
Het nieuwe logo-ontwerp is niet meer zo speels en meisjesachtig als voorheen, maar ze zijn toch trouw gebleven aan hun roots. De verschillende, frisse kleurtjes weerspiegelen het karakter van de geur en het nieuwe potje komt tot zijn recht in elke badkamer.
Je leest het, echt alleen maar goed nieuws dus 🙂
Bij tAK hebben we de nieuwe potjes al in huis en hebben we, bovenop ons bestaande, ook 4 nieuwe geuren in het assortiment. Wat dacht je van namen zoals Rock-a Hula, Citrus Fizz en Supervixen? Voor de heren hebben we nu de mannelijke geur Waldnebel, een mannelijke, frisse opwindende geur van groene bladeren, lelie en hout.
We hebben alle testers in huis dus kom gerust de potjes losschroeven en ruiken aan al dit fijne “fris” en uiteraard eens de nieuwe textuur voelen.
Groetjes, Vanessa x

ph-blog-neue-deocremes-titel-kleinAr9QhrKGaOlrm

new stuff

Het zomert volop in de lente, als dat niet typisch Belgisch is? Wel heerlijk om buiten gezellig samen te aperitieven of te tafelen met bijhorende hapjes en lekkernijen 🙂 Ontdek snel onze nieuwe aanwinsten:
Vanaf nu hebben we heerlijke hummus en dips in de frigo van Sophie’s Garden, en ook dit is Belgisch! Yeah! Sophie’s garden brengt vijf culinaire bestemmingen naar de eetkamer: het Middellands Zeegebied, Japan, India, Mexico en het Midden-Oosten. Alles uit het gamma is 100% natuurlijk en plantaardig. Met andere woorden: ze bevatten geen artificiële additieven en zijn stuk voor stuk vegan! Vind bij tAK hummus van ofwel zongedroogde tomaten ofwel geroosterde pepers. Daarnaast hebben we ook de dips Chili Sin Carne en Jalfrezi, Mexico en India zijn niet veraf meer…

nfd

nfd

Ook heerlijk zijn de twee variëteiten Ajvar van Mama’s. Ajvar is een smaakmaker die hoofdzakelijk bestaat uit rode paprika, aubergine, zout, plantaardige olie en specerijen. Het komt oorspronkelijk uit Macedonië en is populair op de Balkan. Ajvar kan gegeten worden op brood, als toevoeging op sandwiches, als smaaktoevoeging in (pasta)sauzen, of als onderdeel van een salade. tAK heeft ze in ‘mild’ en heeft ze in ‘heet’ 🙂

 

Very yummie zijn de tortilla’s van Manomasa, ze noemen niet voor niets: Tortillas with spirit. Zalig zuiders en relax met de milde salsa dip van Gran Luchito. nfd
We hebben ook een nieuwe cracker in t gamma: Kale & Spiced nut Toast van Honeyrose.
Honeyrose begon rond de eeuwwisseling en is de oudste biologische bakkerij van Londen. Ze bakken alles met de hand, in kleine porties, zodat de meesterbakkers zich kunnen concentreren op elke mix. De toast is biologisch en glutenvrij en rijk gevuld met boerenkool, walnoten en aromatische zaden. nfd
En tAK heeft tomatensap gevonden dat vegan is! Meestal is dit met worcestersaus en dus op basis  van ansjovis. De mensen van Linda maken echter hun worcestersaus zelf en die is volledig vegan. Yeah, eindelijk opnieuw genieten van een glaasje sap bij deze warme temperaturen.
Is het je ook al opgevallen dat, als je plantaardig eet, je jezelf eigenlijk niets moet ontzeggen, integendeel, de producten zijn vaak eerlijker, gezonder, zeker leedvrij en met een missie gemaakt. Waarom het nog anders willen?
Geniet van de zon! Vanessa x

new stuff

Voorzichtig zijn we aan het hopen dat de lente effectief begonnen is 🙂
Vandaar nieuw en/of opnieuw bij tAK:
De leuke kweeksets zijn weer voorradig! Zo hebben we 3 soorten basilicum:
cof1- kaneel-basilicum: zoet geurend naar kaneel. De basilicum bevat natuurlijk “cinnamaat”, hetgeen dat ook aan kaneel zijn smaak en geur geeft. Wordt vaak gebruikt in de Vietnamese en Thaise keuken. Dit is een Foodie Garden, een groei-kit voor food lovers, chefs en tuinders.  Het komt in een leuk aluminium bloempotje (herbruikbaar) inclusief zaadjes en teelaarde.
2- “Dark opal” paarse basilicum: Een aromatische variëteit met compact blad, met een kleur die varieert van groen tot diep-paars. De smaak is licht anijsachtig, met een ondertoon van gember. Wordt vaak gebruikt in de Italiaanse, Thaise en Vietnamese keuken. De Cultivate & Eat is verpakt in papieren, composteerbaar zakje. Je Doet er de teelaarde in, zaait en plaatst het op een warme, zonnige plek. Bij de eerste warme dagen kan het met zakje en al in een grote bloempot worden uitgeplant. Leuk voor op het balkon, dicht bij de keuken of op de vensterbank 🙂
3- “Shiso” Japanse basilicum: De mooie grote bladeren van Japanse basilicum kunnen gebruikt worden om sushi of rijstballetjes te maken. Fijn gehakt is het heerlijk in salades, pasta of rijst. Droog je de blaadjes dan kan je er thee van zetten. Rijk aan calcium en ijzer! De Cultivate & Eat is verpakt in papieren, composteerbaar zakje. Je Doet er de teelaarde in, zaait en plaatst het op een warme, zonnige plek. Bij de eerste warme dagen kan het met zakje en al in een grote bloempot worden uitgeplant. Leuk voor op het balkon, dicht bij de keuken of op de vensterbank 🙂

cof

Verder hebben we ook Wasabina. De blaadjes hebben een pittige wasabi-smaak. Het jonge blad is heel fris en lekker in salades of als afwerking van je schotel. Wanneer uitgegroeid tot volwaardige plant kan je de bladeren wokken of sauteren. De plant kan best wat koude verdragen en groeit het best in een koelere omgeving. De Cultivate & Eat is verpakt in papieren, composteerbaar zakje. Je Doet er de teelaarde in, zaait en plaatst het op een warme, zonnige plek. Bij de eerste warme dagen kan het met zakje en al in een grote bloempot worden uitgeplant. Leuk voor op het balkon, dicht bij de keuken of op de vensterbank 🙂 Plaats deze wel uit de volle zon!
In de categorie spicy hebben we 2 soorten:
1- Foodie garden “Hot Bonny”, de beroemde Scotch Bonnet peper. Wordt beschouwd als één van de heetste pepers. Het is een variant van de chili-peper, met een vrij zoete smaak. Hij is heel bekend in de Caribische keuken. Vuurheet is ie, be warned 🙂 en hij rijpt van een feloranje tot chocolade bruine kleur. Het komt in een leuk aluminium bloempotje (herbruikbaar) inclusief zaadjes en teelaarde.
2- “Hawk claw” Chili peper. Een klein, fijn, best heet Japans chili-pepertje. Het heeft een beetje de vorm van een havik klauw. Je kan ze vers of gedroogd gebruiken. Gedroogd en gemalen worden ze vaak gebruikt op warme, udon noedels. Ik heb het plantje vorig jaar uitgetest en was heel trots op de oogst. Ik las ergens dat parpika’s en pepers eigenlijk vaste planten zijn dus heb ik één van de plantjes deze winter naar binnen verhuisd en je gelooft het of niet, maar ze krijgt reeds nieuwe bloemetjes!!! (zie foto). De Cultivate & Eat is verpakt in papieren, composteerbaar zakje. Je Doet er de teelaarde in, zaait en plaatst het op een warme, zonnige plek. Bij de eerste warme dagen kan het met zakje en al in een grote bloempot worden uitgeplant. Leuk voor op het balkon, dicht bij de keuken of op de vensterbank 🙂
Mijn “Hawk Claw” van vorig jaar is van plan opnieuw te bloeien!
Grappig zijn de ‘Matchstick garden” doosjes. Lucifers met zaadjes in een luciferdoosje. Plant ze gewoon in een potje en je krijgt een vrolijke mix van wilde bloemen. IMG_20180412_094759.jpg
Een leuke aanvulling zijn de leuke mesjes en schaartjes, ideaal voor gebruik in de tuin en/of keuken. Alle mesjes en kruidenschaartje komen op 6 euro/stuk, de grote schaar op 12,5 euro/stuk. Ze zijn vlijmscherp waardoor heel handig in gebruik.

cof

Ook terug in het assortiment zijn de zonneproducten van TattooMed. Ze komen in factor 25 en 50. Ze zijn 100% vegan en uiterst doeltreffend. Ik durf ze zelfs aanraden om ze te gebruiken ook al heb je geen tattoo. Doe er slechts een kleine hoeveelheid van op en smeer het zorgvuldig uit zodat de huid het product direct en goed opneemt, dan heb je geen plakkerig effect. We hebben ook de After Sun.

cof

Een nieuw product in het voedingsgamma is deze aanwinst:
ptrWildcorn is een eerlijke, onvervalste snack. Pittig en hartig, gemaakt met pure en gezonde ingrediënten. Wildcorn, in tegenstelling tot popcorn, wordt niet gefrituurd maar ‘droog geroosterd’. Zo slagen ze erin om de snack zo goed als vetvrij te maken, waardoor die ook heel laag in calorieën is. Sterke, kruidige specerijen zorgen voor de volle smaak. We hebben Taxi Marrakech & El Matador. De perfecte zomersnack bij het aperitief voor wie een beetje op de lijn wil letten en toch lekker wil knabbelen 🙂
✓ Zonder toegevoegde suiker
✓ Zonder gluten
✓ Zonder smaakversterker
✓ Zonder conserveermiddelen
✓ Zonder lactose
✓ biologisch
✓ veganistisch
✓ Gemaakt in Duitsland
Hopelijk zijn jullie ook al in een lente-modus?
Zonnige groetjes, Vanessa x

superfoods & supplementen

Superfoods, tegenwoordig wordt elk voedingsmiddel zo bestempeld. Maar wat zijn superfoods eigenlijk? Superfoods zijn een verzamelterm voor een reeks eetbare planten en vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, zoals: proteïne, mineralen, vitaminen, enzymen, anti-oxidanten, polysachariden, essentiële vetzuren en aminozuren. En totaal vrij zijn van pesticide, chemicaliën en (groei)hormonen.
De overvloed aan lege calorieën in onze voeding hebben invloed op ons lichaam en onze gezondheid, met obesitas, hartaandoeningen, diabetes en kanker tot gevolg. Daarnaast hebben gewassen steeds minder voedingsstoffen door de uitputting van onze gronden (mono-teelt en vervuiling) waardoor het interessant kan zijn extra voedingsstoffen te winnen door het gebruik van superfoods. Ze zijn een perfecte aanvulling op een reeds gezond dieet. Dwz voldoende fruit en groenten, noten, zaden, bonen en kruiden eten, voldoende water drinken en regelmatig bewegen. De “daily dozen” van Dr Greger dus. De voedingswaren en zelfbereide gerechten bij tAK zijn dan ook zorgvuldig uitgekozen en gebaseerd op het boek “How not to Die”. Wanneer dus je basis gezond is kan je deze optimaliseren met superfoods.
De favoriete superfoods van tAK en dus ook bij ons te verkrijgen:
Açaipoeder:

acai-berry-powder-freeze-dried-teaspoon

 Açai bessen worden niet voor niets de “beauty berries” genoemd. Ze zit boordevol calcium, magnesium, kalium, antioxidanten en vitamine A, die de gezondheid van de huid verbeteren en zorgen voor sterkere nagels en haar. Ze geven je tevens meer energie, ondersteunen je immuniteit en verminderen vermoeidheid.
Baobab poeder: baobab
Rijk aan vitamine C voor een optimale weerstand. Baobab is ook bijna 50% vezel, 2/3 oplosbaar en 1/3 onoplosbaar, waardoor het een krachtig prebioticum is.
Cacaopoedercocoa
Cacaopoeder is de meest pure vorm van chocolade dat je kan consumeren. Het is weinig bewerkt en rauw. Cacao zorgt voor een echte energie boost, een betere spijsvertering, verzacht bij spierpijnen, werkt ontstekingsremmend, houdt de bloeddruk onder controle en is een krachtig antioxidant.
Maca poeder: f50113bf6a85a77874e1bd8e50d75eb4 (1)
Maca is een zeer sterk adaptogeen dat het stressniveau in evenwicht brengt. Verder is het rijk aan vitamine B1, B2, B6, ijzer, calcium en zink. Ideaal om  je uithoudingsvermogen op te bouwen en de hormonenspiegel te regelen.
Gojibessen: Vol aan antioxidanten en bètacaroteen, goed voor de huid, sterke botten en de hersenen. Onze gojibessen zijn puur, ongezoet en “raw”.

goji

HennepzaadRaw Shelled Hemp Seeds
Technisch gezien is dit een noot en bulkt van de voordelen. Ze bevatten meer dan 30% natuurlijke vetten en zijn rijk aan 2 essentiële vetzuren: omega 3 en 6. Het is ook een uitstekende bron van eiwitten (proteïne) nl, 35% van de totale calorieën komt uit hoogwaardige eiwitten. Het bevat zachte breed-spectrum eiwitten die laag allergeen zijn en dus een prima alternatief vormen voor mensen die allergisch zijn voor soja- of tarwe-eiwit. Hennepzaad? Goed dus voor de spijsvertering, opbouw van spiermassa , de hersenen en verbetering van het geheugen.
Chiazaden:

8fad5ba087ce6714367b7752a340dc60

één van onze favoriete zaden! Chiazaad bestaat uit zo’n 20% eiwit, heeft 5x meer calcium dan gewone melk, 3x meer ijzer dan spinazie, 7x meer vit C dan sinaasappelen en hoge concentraties aan omega-3 vetzuren, kalium, antioxidanten en vezels. Daarnaast zijn ze heel goed als bindmiddel (chia-eitje), geweekt nemen ze tot 10x hun eigen gewicht aan water op. Ideaal en heerlijk voor crackers, chiapudding, desserts en taartbodems. Je kan ze ook gebruiken in smoothies, dressings, sauzen en soep. Je weekt of gebruikt ze wel best altijd met een vloeistof. Dagelijks vind je bij tAK heerlijke homemade chiapudding in de frigo.
Algenolie DHA + EPA: nl_-_epa_dha_60_with_blister_1Naast B12 en vitamine D, is dit een supplement dat dr Greger  aanraadt dagelijks in te nemen. De capsules bevatten 100% plantaardige Omega-3, en zijn zelf gemaakt van zeewierextract. Rijk aan DHA + EPA vetzuren, goed voor hart, hersenen en ogen.
Lecithine poeder: Sojamehl
Van 100% sojabonen, waardoor ook de rijkste bron van lecithine. Het is noodzakelijk voor elke cel in ons lichaam. Het breekt vet af en helpt bij gezond gewichtsverlies. Het zorgt voor een gezonde galblaas en lever. Het verbetert ook de functie van het brein.
Moringa poeder: moringa
Moringa wordt ook wel eens de “miracle tree” genoemd. Hoog in eiwitten, aminozuren, phyto-nutriënten, vitamines B1, B2 en E, calcium, magnesium, ijzer, fosfor, kalium en natrium. Een rijkdom aan vitaminen en mineralen dus die zorgen voor sterke botten, een zuivere huid, energie, een sterk hart en reinigt het lichaam.
Matcha:
matcha
Alleen de zachte theebladeren van de schaduwrijke Tencha worden gebruikt. De tAK matcha thee is dan ook fruitig, grasachtig en bitterzoet van smaak. Ideaal voor je dagelijks kopje maar ook als ingrediënt in de keuken. Het is de perfecte bron van natuurlijke cafeïne, zonder de nevenwerkingen. Het zorgt voor een verhoogde focus, een betere productiviteit en een stabiel energiepeil.
Magnesium olie: kik010_kikihealth_magensiumoil_1560x1960-9mnyp
Verstuif deze olie rechtstreeks op de huid. Het wordt onmiddellijk opgenomen door de huid en geabsorbeerd door de cellen, waardoor het magnesiumgehalte snel stijgt. Pas dit toe op een probleemzone en je zal merken dat je spieren zich ontspannen, vermoeidheid afneemt en het zenuwstelsel terug in balans komt.
Spirulina: health-benefits-of-spirulina-1000x675
Een complete bron van natuurlijke proteïnen en bevat heel veel mineralen. Het geeft je energie, “real food for the brain”, gaat veroudering tegen en doordat het rijk is aan ijzer voorkomt het bloedarmoede.
Activated charcoal: charcoal-pills
Wordt gebruikt om giftige stoffen uit de spijsvertering te verwijderen, het helpt bij constipatie en verlicht flatulentie. Het wordt ook vaak toegepast om de tanden witter en glanzender te maken en het voorkomt tevens tandplak. Opgelet bij het gebruik van medicatie. Door de sterke detox werking is het beter geactiveerde houtskool niet in te nemen twee uren voor of na het innemen van je medicatie.
Hopelijk hebben we jullie wat wegwijs kunnen maken in het aanbod? Op naar een gezondere levensstijl op een leuke en lekkere manier 🙂
Groetjes, Vanessa x

Hail seitan

Vanaf vandaag hebben we de seitan-bereidingen van Le Seitanist in de tAK frigo!
Alles wordt door Janko, woonachtig te Gent, zelf bereid en de ingrediëntenlijst is dan ook zonder lelijke, ongezonde additieven . Hij experimenteert als een bezetene met nieuwe smaken & texturen, streeft naar top quality en heeft een vurige boon voor dier, mens & milieu. Le Seitanist staat dus voor vegan, duurzaam, ambachtelijk en lokaal..
Seitan is een aloude vleesvervanger met wortels in het Oude Azië en is gemaakt van tarwegluten, de eiwitten in tarwe. (geen glutenvrij product dus). Door tarwedeeg meermaals te spoelen, verdwijnen de koolhydraten en blijven de eiwitten over. Dat glutendeeg worden vervolgens gekookt. Seitan natuur is rijk aan eiwitten (20-30 gram/100 gram), en vetarm (slechts een paar gram/100 gram).
We hebben de 3 (momenteel) verkrijgbare soorten:
1- Le Leonardo: seitanworst met de aroma’s van het goeie Italiaanse leven. Met een vleugje anijs- en venkelzaad, een perfecte blend van chili, oregano, look en paprika is deze worst het ideale aperitiefhapje. Ze kan rauw gegeten worden maar wij vinden ze het lekkerst als ze even kort gebakken wordt in de pan

nfd

nfd

nfd

nfd

2- Le Bodin: Als kind was ik vroeger om dood te gaan als er witte worst op tafel kwam, gruwelijk vond ik dat, maar Le Bodin, van Le Seitanist, is een Boudin Blanc, of Vlaamsche Witte Pensch, om U tegen te zeggen. Ferm lekker! Deze moet je  geproefd hebben. Gekruid met foelie, gember, koriander, zwarte peper en peterselie is deze worst het lekkerst gebraden in de pan. Wil je het gans klassiek maken, serveer ze dan met mosterd, appelmoes en patatjes.

nfd

3- Hannibal Kebabarkas: Seitan-kebab met (hanni)ballen. 😉 Stevig op smaak gebracht met koriander, komijn, paprika, zwarte peper, kerrie, ui en look zijn deze schelletjes kebab een aanslag op je gehemelte! Even opbakken met wat paprika & ajuin, vervolgens tussen een hamburgerbroodje (tAK heeft deze ook in huis, yeah!) Werk dit af met onze vegan mayonaise en verse bladgroenten en je krijgt zowaar, gezond fastfood!

nfd

Zaterdag, 31 maart, kan je deze 3 komen proeven bij ons! Be prepared, voor je het weet, vervoeg je je  tot “The Church of Le Seitanist” 😀

fruit

De winkel verkoopt overwegend voorverpakte voedingswaren die gebaseerd zijn op het boek van dokter M. Greger, How not to Die. Ook onze zelfgemaakte gerechtjes volgen dit principe. In zijn boek stelt Dr Greger voor dagelijks te eten uit 10 voedingscategorieën. 1-Bonen, 2-bessen, 3-ander fruit, 4-kruisbloemige groenten, 5-groene bladgroenten, 6-andere groenten, 7-lijnzaad, 8-noten, 9-kruiden en 10-volkoren granen.
Als je plantaardig eet en daar bovenop zo weinig mogelijk voorverpakte, bereide gerechten, dan zijn de categorieën heel goed in te passen in jouw eetpatroon.

Photos (14)

categorie 3: FRUIT. Verschillende studies wijzen uit dat fruit blijkbaar nog steeds door heel weinig mensen wordt geïntegreerd in het voedingspatroon. Fruit is nochtans heel gemakkelijk als een snel, gezond tussendoortje, maar je kan ook het ook gebruiken in hartige maaltijden, denk aan appelmoes, gepocheerde peertjes of gegrilde ananas. Als je het liever niet in zijn volledige vorm eet, kies er dan voor het te blenden en niet zozeer te persen. Persen verwijdert veel meer dan juist vezels. De essentiële voedingswaarden in fruit zitten juist in de vezels en komen pas vrij voor absorptie in de darmflora. Het is bewezen dat een groot verbruik van fruit de kans aanzienlijk verlaagt om diabetes type 2 te ontwikkelen, een groot verbruik van sappen daarentegen verhoogt het risico. Probeer dus sappen en confituur zoveel mogelijk te vermijden.
tAK helpt jullie graag meer fruit in het dieet te krijgen. Zo hebben wij dagelijks verse smoothies (lees de blog over smoothies hier) en al ons gedroogd fruit is puur en ongezoet. Toppertjes in ons assortiment zijn gedroogde mango, medjoul dadels (onlangs zei een klant dat ze zo lekker waren als pralines 🙂 ), Turkse vijgen, minivijgjes, goji bessen en moerbeien. Aan de kinderen en tieners hebben we ook gedacht en hebben we gemakkelijke meeneem zakjes in vrolijke kleuren, gevuld met 100% puur gedroogd fruit, superlekker, net snoep maar dan gezond. Handig in de broodtrommel of op uitstap.
Dokter Greger heeft nog veel meer uitleg in het boek maar graag gaf ik ook nog even deze tip mee. Last van slapeloosheid? Eet 2 kiwi’s, een uur voor het slapen gaan. Het bevordert het inslapen, de lengte van de slaap en je nachtrust is efficiënter. Het eten van 2 kiwi’s daags is ook heel goed voor mensen die last hebben van prikkelbare darm (PDS), het belooft een veel vlottere stoelgang.
Hoop dat jullie de weg vinden naar de fruitmand, fruitafdeling of tAK want je bent het waard 😉 Andere categorieën komen zeker nog aan bod!
Groetjes, Vanessa x

 

 

new stuff

nfd
Martine Matin is, deze morgen samen met de zon, binnengewandeld bij tAK! Martine heeft zoveel energie dat ze alles wat ze op een dag moet doen, kan afwerken in de voormiddag. Na de middag staart ze dan heel energiek uit het raam, leest met supersnelle oog- en handbewegingen dikke boeken over hernieuwbare energie en ’s avonds springt ze met een driedubbele geflipte salto in bed, om dan hyperactief te dromen van een nieuwe ochtend. Toen Martine op een dag een slaperige man aan de bushalte zag staan, nam ze een besluit: de energie in de wereld moet herverdeeld worden. Dus ze begon koekjes te bakken vol energie met havermout en rozijntjes om iedereen de kans te geven sneller klaar te zijn om eens wat vaker energiek door het raam te staren.
Martin en Martine Matin staan nu gezellig naast elkaar op onze rekken. Check’m out!

 

nfd

Nog een booster voor de ochtend door te komen is de granola van Arthur. Vers afgebakken chocoladegranola met oergranen. Voor de ware chocoladeliefhebber! 100% Belgisch, artisanaal, vegan en héérlijk crunchy! Opnieuw een mooi Belgisch product met een ontroerend mooi verhaal.
Charlotte Clarys was reeds enkele jaren actief in de voedingssector met haar bedrijf He-Be Belgium. Josephine Clarys had net haar eigen Marketingzaak geopend toen het noodlot toesloeg. Hun 22 jarige broer, Arthur, overleed in 2015.
De naam “Arthur” was voor de familie in het begin heel moeilijk om aan te horen, laat staan uitspreken. Als een soort verwerkingsproces begonnen de zussen de producten die Arthur zo graag at terug klaar te maken. Uiteindelijk besloten ze om een submerk te lanceren die volledig in het teken van Arthur stond. Hij is niet alleen de rode draad voor de productontwikkeling maar ook doorheen de bedrijfsfilosofie, zo is het logo geïnspireerd op zijn handschrift. Blijkbaar was Arthur niet de enige die verzot was op de gezonde ontbijt- en snackproducten… Wat begon als een verwerkingsproces groeide als snel uit tot een familiebedrijfje met veel potentieel. Hun doel is simpel. Gezonde en bovenal heerlijke alternatieven voorzien voor wat er momenteel op de markt aanwezig is. De producten worden bereid met de meest pure en voedzame ingrediënten zoals volle oergranen (quinoa, amarant, gierst, haver, spelt, etc.), lijnzaad, chiazaad, verschillende soorten pitten en noem maar op. Met andere woorden volkoren en voedingsrijke producten boordevol vezels en zonder toegevoegde suikers of andere ongezonde toevoegingen. De granola wordt volledig artisanaal bereid in “the sisters” hun keuken.
Een laatste aanwinst is

nfd

Wat is jackfruit? De verse vrucht heeft een dikke, groene schil met een soort geometrisch rasterpatroon en is uit elkaar te halen tot kleine hapklare deeltjes die je niet eens hoeft te snijden. Ze zijn okergeel en licht glibberig maar bijzonder mals en lekker zoet. Het is een ideaal snackfruit. De jackfruit wordt als groente gekookt, in sommige landen gebeurt dat met jonge jackfruit en in andere landen met de iets oudere jackfruit. Gekookte jackfruit smaakt vrij neutraal en ziet er wat glazig roze uit; heel anders dan de snackfruitversie. Al eeuwenlang wordt in Azië jackfruit gebruikt. Als jong fruit is het een eigentijds alternatief voor mensen die een bewust, duurzaam en vleesarm dieet belangrijk vinden. Vol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en met nauwelijks calorieën laat het zich gemakkelijk verwerken in hartige gerechten. Met zijn natuurlijk vleesachtige consistentie, verandert jackfruit, met de juiste kruiden, in heerlijke hamburgers of een vurige curry. Oprichtster Julia kent de boeren en producenten uit haar tijd in Sri Lanka. Dit zorgt voor een transparante, eerlijke en duurzame samenwerking. Alleen de beste biologische ingrediënten worden gebruikt zonder toevoeging van kunstmatige smaakstoffen, conserveringsmiddelen en additieven. Leuke receptjes vind je tegenwoordig overal online, dit is er eentje van Avant Garde Vegan, Gaz Oakly 🙂

 

 

totally in choc(k)

Graag stellen wij jullie een wel heel uitzonderlijk en exclusief product voor, vanaf vandaag verkrijgbaar bij tAK:nfd
Liv’ in choc! Een ruime keuze aan handgemaakte producten op basis van Belgische chocolade. Er worden uitsluitend plantaardige grondstoffen gebruikt en alles wordt gemaakt in West-Vlaanderen, meer bepaald Roeselare.
Als vegetariër was ik helemaal geen fan van pralines, zoals Forrest het zo mooi kon zeggen: “life is like a box of chocolates, you never know what you gonna get.” en geloof me, meestal had ik de meeste slechte praline in mijn mond waardoor ik op den duur, alles op veilig stelde, en geen meer koos. En dan plots komt, een weekje geleden, Lieve binnengewandeld in de winkel met haar handgemaakte chocoladeproducten en dan is het leven plots alleen maar mooi en lekker meer 😀 OMG! Lieve van Liv’ in choc maakt de meest lekkere, verfijnde en smaakvolle truffels dat je je kan voorstellen. Daarnaast heeft ze ook nog choc’n bloc en chock’n stick, en alles is verkrijgbaar bij tAK. Wat de truffels betreft gaan we steeds een beperkt aantal sleeves in huis hebben omdat ze beperkt houdbaar zijn maar alles kan besteld worden en binnen de week kunnen die worden opgehaald
LIV’ IN CHOC TRUFFELS
Een heerlijke chocolade-, praliné- of fruitige vulling, omhuld met echte Belgische pure chocolade. De truffels zijn allemaal puur plantaardig en bevatten geen melkbestanddelen. Waarom we daar zo zeker van zijn? Omdat alle LIV’ IN CHOC producten worden gemaakt van melkvrije bestanddelen, in een melkvrije omgeving. Je kan kiezen tussen de volgende smaken: Coffee World, Passion with a Twist, Belgian Classic, Raspberry Velvet en Chocolate Heaven. Wat ook leuk is, wil je enkel deze met koffiesmaak of helemaal dol op de raspberry velvet, dan kan je ook een bestelling plaatsen van een doosje gevuld met enkel je favorietje, of een combinatie van favorietjes 😀 Cool, he?
CHOC ‘N BLOC
onderstaande foto hoe het gemaakt is: een doos volledig gevuld met noten en gedroogde veenbessen en daartussen giet Lieve haar hemelse chocolade zodat je “een beetje”, “veel” en “heel veel” krijgt.cof
nfd
Een blok pure Belgische chocolade, tjokvol geroosterde noten en gedroogde veenbessen.  100% plantaardig! In 3 varianten:
een beetje |  Voor die ene speciale persoon, of gewoon voor jezelf
veel | Om gezellig te delen met het gezin of vrienden, of gewoon voor jezelf
heel veel (op bestelling) | Party time! Voor heel veel vrienden en familie, of gewoon voor jezelf
CHOC ‘N STICK143
Chocolade op een stokje, een beker warme melk, en roeren maar. Met de CHOC ‘N STICK tover je in één twee drie een weldoende kop (zelfs 2, zo intens is het) warme chocolademelk tevoorschijn. Geniet van de volle smaak van puur plantaardige, Belgische zwarte chocolade. De chocoladestick smaakt lekker in sojamelk, havermelk, rijstmelk en kokosmelk.
Uit welke smaken kan je kiezen?
STRICTLY CHOCOLATE | Pure chocolade
CINNAMON SWIRL | Pure chocolade met kaneel
ANNA’S ANISEED | Pure chocolade met steranijs
CHINESE GINGER | Pure chocolade met gember

 

 

new stuff

Het tAK assortiment is uitgebreid met twee Belgische producten!
Als eerste hebben we Martin Matin van het merk Generous. Hoe het begon… Martin had een vreselijk ochtendhumeur. Het eerste oog dat hij opende, deed de kat in paniek weghollen. Zijn ochtendgegrom deed de vogels in zijn tuin uit de bomen vallen. Als hij in de spiegel keek, vroeg hij boos: “Heb ik iets aan van u misschien?” Dat moest veranderen. Hij bedacht een koekjesrecept voor mensen zoals hij. Want een beter humeur is een betere dag. Hij ging aan de slag met de beste goedhumeurstimulerende ingrediënten zoals kleine brokjes heerlijke chocolade. Het werkte meteen. Hij was nog maar net aan het bakken en hij begon al te fluiten, en de vogels met hem.

nfd

Een doos vol zachte ontbijtkoekjes met haver en chocolade dus. Daarbovenop vegan, glutenvrij en bio. Je zou van minder een goed humeur krijgen. We verwachten Martine Martin ook nog maar die is momenteel even op vakantie 😉
Het tweede product van Belgische bodem zijn de glutenvrije, vegan quinoakoekjes van Quinette. We hebben ze met chocolade en met gember/limoen.

nfd

Amandine De Paepe, het creatieve genie achter het merk Quinette, is nutritioniste & voedingsdeskundige van beroep en behaalde een master in Food Technology aan de universiteit van Wageningen. Gebeten door haar passie voor gezonde voeding creëerde ze thuis haar eigen merk van heerlijke Quinoa recepten. Het resultaat: heerlijk artisanale koekjes op basis van twee superfoods: quinoa en chiazaadjes. Ze zijn glutenvrij. Hoewel wetenschappelijk gezien slechts een klein deel van de bevolking aan glutenintolerantie lijdt, is het geen geheim dat veel mensen zich vaak beter voelen bij een glutenvrije voeding. Het zorgt voor een minder opgeblazen gevoel, zonder echter een tekort aan belangrijke voedingswaarden te veroorzaken. Tevens vegan. De Organic Quinoa Cookies van Quinette zijn rijk aan kwalitatief hoogwaardige eiwitten en dus ook volledig geschikt voor veganisten! Bovendien bevatten Quinette koekjes slow carbs – koolhydraten die traag geabsorbeerd worden, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft – dankzij de lage glycemische index.
Een derde nieuw product in het gamma is Organic Coconut Nectar van Cocofina.
nfdHet is alles wat je zou willen van een zoetstof, want het is organisch, ongeraffineerd, boordevol voedingsstoffen, heeft een lage GI en smaakt geweldig! Het is een zoete siroop gemaakt van het sap van de kokosbloesems, het zoetste en meest voedzame deel van de palmboom.
Het geeft energie langzaam vrij en het geeft je geen suikercrash. Kokosnectar heeft een zoete, diep gearomatiseerde smaak. Rijk, complex toch zacht, het is een echte traktatie bij alles wat je eet!
Kokosnectar is het perfecte alternatief voor honing of traditionele suiker en is ook geweldig als topping , om te koken en te bakken.
Ingrediënten: 100% biologische kokossuiker | Allergenen: Geen
Bewaren op een koele plaats | Koeling is niet nodig
Volgende week krijgen we nog iets nieuws binnen waar ik ook heel enthousiast over ben, wait and see 😀 Groetjes, Vanessa x

donderdag

*BREAKING* 😊 tAK heeft er een extra frigo bij, dat betekent meer plaats, dus vanaf nu ook op donderdag lunch-on-the-go 🤗 We houden het op donderdag licht en superhealthy met een rijkelijke quinoasalade met ‘raw’ falafelballetjes. Extra makkelijk omdat je ‘m koud eet. Uiteraard is alles homemade. De lunch op donderdag komt op 7.5 euro. Je mag steeds een berichtje nalaten, als je wil dat we er voor jou eentje aan de kant zetten.

180215_newfridge_lunchonthursday

New stuff

2018 is nu goed vertrokken, tijd voor een paar nieuwe producten, lees voedingswaren, bij tAK 🙂
Op aanvraag hebben we een veganaise in het gamma. We opteerden voor de vegan mayonaise van het Duitse merk Emil’s. De mayo’s zijn biologisch en onderscheiden zich ook op andere gebieden van de andere merken veganaise. Zo zijn ze vrij van zoetstoffen als suiker of agavesiroop (het enige ingrediënt wat als zoetstof aangemerkt zou kunnen worden is appelsap), en worden de hoofdingrediënten zoveel mogelijk lokaal geproduceerd. De mosterd, olie, appelsap en azijn in deze sauzen komen uit Duitsland en de amandelnoten uit Spanje. Er zit 54% vet in, dat heel laag is in vergelijking met een mayonaise op ei-basis, die 70% vet bevat. Een aanzienlijk verschil toch? En wat zegt de smaaktest? 🙂 De mayo is ‘lekker’ en ‘vol van smaak’ bevonden. Aangeraden bij frietjes en groenteburgers, gegrilde groenten en op broodjes.
veganistische_mayo
Het Noorse Sigdal Bakeri heeft heerlijk crispbread! Wij hebben 3 soorten, waaronder “Zeezout&kruiden”, “Spelt&pompoenpitten” en een glutenvrije soort “Quinoa&zonnebloem”.

180125_newstuff_veganpro

Deze krokante toasts eet je zo…
of met onze nieuwe spreads, Toni en Sefa, van het Duitse Gutding! Je wordt spontaan vrolijk van zo’n mooi potje. En nog meer als je één van deze spreads op je brood smeert en proeft.  Ze zijn verpakt in een weckglas dat je kunt hergebruiken. Deze spread is hierdoor ook leuk om cadeau te doen. Natuurlijk ook uitermate handig om mee te nemen naar ’t werk, vegan potlucks of picknicks. De mensen achter Gutding maken al hun spreads met de hand.

 

AgarAgar staat vanaf nu ook in onze rekken. Zowel in kleine (12gr) als grote verpakking (100gr).

 

Dat honing niet vegan is, is bij weinig mensen geweten. Honing de is zoete substantie die door honingbijen gemaakt wordt van de nectar van bloemen. Het is niet veganistisch, omdat het door dieren gemaakt wordt. Maar hoe dieronvriendelijk is honing eigenlijk?
De honingbij leeft voornamelijk van nectar en stuifmeel. Honing gebruiken ze om de winter door te komen. Het is hard werken: een bij moet zo’n tweehonderd keer uitvliegen om één gram honing te maken. Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen. Dit wordt (natuurlijk naast het gebruik van landbouwgiffen) in verband gebracht met het afnemen van bijenpopulaties in de wereld. Los daarvan, brengt het winnen van de honing ook leed voor de bijen met zich mee. Het is voor mensen lastiger zich in te leven in insecten dan in zoogdieren, maar probeer het toch even. De koningin wordt vaak kunstmatig geïnsemineerd. Het zaad dat hier voor nodig is, wordt verkregen door in het achterlijfje van een bij te knijpen. Voor een inseminatie zijn 10 tot 12 zaadwinningen nodig, terwijl het in de helft van de gevallen niet eens lukt het zaad goed te verkrijgen. Het zaad wordt vervolgens met een klein pipet ingebracht bij de koningin. De koningin wordt overigens vaak gemerkt, zodat ze herkend kan worden in de kast. Tijdens dit merken raakt de koningin vaak even buiten westen. Men denkt dat dit komt door de stress. Sommige imkers knippen daarbij nog een stuk van een vleugeltje van de koningin, om te voorkomen dat ze wegvliegt. Imkers die dit niet doen, houden de koningin vaak opgesloten in een deel van de kast. Het lijkt dus niet te voorkomen dat dieren gewond raken tijdens of hinder hebben van het productieproces. Overigens gebeurt het ook dat hele bijenvolken in het najaar gedood worden, zodat de imker in het voorjaar met een nieuw volk van start kan gaan.
(met dank aan Daniëlle van Vegan Challenge )
Gelukkig kan honing gemakkelijk vervangen worden en vind je bij tAK heerlijke, 100% pure dadelsiroop en “honing” van madeliefjes. daisy-honey-alternativeDeze “Gänseblümchen Vonig” kan gebruikt worden als spread voor op brood, is heerlijk in de thee of om gerechten mee te zoeten, denk aan BBQ Saus of een vegan honing mosterd dressing. Of versier er je pannenkoeken mee. Kan ook voor bakken gebruikt worden. Glutenvrij | Palmolievrij | Sojavrij | Handgemaakt
Omdat we toch al een beetje verlangen naar warmere temperaturen, hebben we ook een BBQ saus in huis gehaald 😀

organic-bbq-sauce

Ze is bio, glutenvrij en 100% plantaardig, voor een diervriendelijke BBQ! Pimp die vegan worstjes of serveer ze met geroosterde groenten.
Nog twee nieuwkomertjes: Vegan chocoladekoekjes en vegan gemberkoekjes van Sommer.
180125_newstuff_veganpro1

 

Onze laatste aanwinst is Milli van Soyatoo! Een sojadrank met natuurlijk vanille-extract en cacao. Gemaakt van zorgvuldig gekiemde, hele sojabonen, ter ondersteuning van jouw of je kinderen’s natuurlijke energie en vitaliteit.

milli-choco-soy-sprout-drink-500ml

Iedereen van harte welkom om al deze nieuwe dingen te ontdekken! Groetjes, Vanessa

verlof

tAK is nog open tem zondag, 31 december 2017, 13u. Daarna zijn we een weekje in verlof (tem 10 januari 2018) en gelden weer de normale openingsuren. Do-vrij van 8u – 18u en op zaterdag van 9u – 15u. Fijn eindejaar en een magisch 2018 toegewenst, Heiko, Vanessa, Momo en Ruby x

so(ap) cool

TheCoolProjects draait om: fairtrade, een klein productieproces, vakmanschap, kwaliteit, 100%plantaardige, met de hand gemaakte producten en behoud van kleine traditionele werkplaatsen.  Ze hebben 3 merken waarvan tAK er vanaf nu 2 in huis heeft!nfd
Namelijk Cool Soap: een reeks van extra virgin olijfolie zepen, allemaal handgemaakt ter plekke, op het eiland Aegina, Griekenland. Dit met respect voor de planeet, dieren, henzelf en de mensen die met hun samenwerken. tAK heeft de Colour zepen, Black voor de diepe reiniging of, Green voor een zacht, verzorgende reiniging. Daarnaast hebben we ook aan de niet-elektrisch-scherende man gedacht en hebben we de ‘Cool for Shaving’ soap. Een milde, goed schuimende zeep met salie en rozemarijn!
en merk 2 zijn de Mood of the Day zepen: Een serie kleurrijke zepen of zeepvlokken om je in de stemming te brengen 🙂 De zepen zijn superleuk verpakt in een schuifdoosje met telkens 3 zepen. Wij hebben mood ‘Loved’ en mood ‘Relaxed’.

nfd
nfd

De zeepvlokken zitten in een handige, hersluitbare, papieren zak en je strooit ze gewoon in je badwater voor een heerlijke geur en tevens verzorging maar je kan er ook een paar in de hand nemen om de handen te wassen, of als geurverspreider in de auto, lades of tassen. Wij kozen voor, met de feestdagen in t verschiet, voor mood ‘Sexy’ 😉nfd
De zepen en vlokken zijn een heel leuk cadeautje of zalig om jezelf eens lekker te verwennen!
  • Colour reeks, 200gr Black: Charcoal-Rosemary: 6.5 euro
  • Colour reeks, 200gr Green: Green Clay – Lavender: 6.5 euro
  • Essentials 09 Cool for Shaving, 90gr: 4.95 euro
  • Mood of the Day three in a box, 180gr Loved: 10 euro
  • Mood of the Day three in a box, 180gr Relaxed: 10 euro
  • Mood of the Day Flakes, 120gr, Sexy: 7.5 euro

 

rotpot

Het klinkt verwijtend maar dat is het helemaal niet. Want ik ben laaiend enthousiast zelfs. Zes weken geleden heb ik mijn eigen Rotpot opgevuld met rode kool die ik eerst goed had “gemasseerd” 🙂 met de bijhorende kruiden. Na een kwartiertje werk, heb je “zuurkool in spe”. Je laat je pot, mooi afgedekt en voorzien van het (bijhorende) waterslot, gewoon 6 à 8 weken staan op kamertemperatuur uit direct zonlicht. Ik heb er nog een stukje stof rond gebonden (maar is geen noodzaak). Vorige week kon ik me niet langer bedwingen en moest het deksel eraf! Vork erin en proeven! Mmmmm, heerlijk! De pot is als bijna leeg maar dan vullen we hem gewoon weer op met verse kool. Ik ben heel tevreden van dit product! Je vindt hem bij ons in de winkel in 3 varianten kruiding. We verkopen de kruiden tevens apart zo kan je eens afwisselen van smaak.

nfd

 

nfd

Misschien een leuke cadeautip? De Rotpot komt op 23 euro voor een complete starter set.

cof

Fermenteren is helemaal hip! Het is een makkelijke manier om je voedsel langer te bewaren en geeft een unieke smaak aan je voedsel. Bovendien is het leuk om te doen en houdt het je spijsvertering op orde.
Er wordt vaak gezegd dat fermenteren soms risico’s inhoudt. Namelijk, als de fermentatie niet op de juiste manier wordt uitgevoerd, kunnen er ziekmakende bacteriën ontstaan. Echter bij producten die erg zuur worden zoals zuurkool is de kans op de vorming van ziekmakende bacteriën uiterst klein daar bacteriën niet groeien in een heel zure omgeving. Het is vooral belangrijk om altijd hygiënisch te werken als je thuis fermenteert. Gebruik schone materialen en was je handen goed om besmetting te voorkomen. De eenvoud aan de Rotpot maakt hem heel praktisch en proper in gebruik.

vanaf 6 december

May I have your attention please!? (tAK Eminem). Tijdens de maand december, meer bepaald vanaf 6 december (hopelijk loopt de sint niet stilletjes ons huisje voorbij), worden de openingsuren een beetje gewijzigd. Donderdag en vrijdag blijven onveranderd, nl van 8u tot 18u. Op zaterdag echter, zijn we langer open, van 9u tot 18u ipv tot 15u. En we zijn dan ook open op zondagvoormiddag van 9u tot 13u.
cof
Make it a december to remember met tAK – a plant-based lifestyle

 

 

More new stuff

Zoals reeds vermeld in het vorig blogje hebben we nog nieuwe producten in huis.
Met trots stellen wij jullie de superfoods voor van Kiki Heal+h. nfd
KIKI gelooft in het toevoegen van alleen de zuiverste ingrediënten met een hoge beschikbaarheid en biodiversiteit. Alle ingrediënten zijn zorgvuldig gekozen en ethisch verwerkt om de nuttige en krachtige elementen te behouden en te maximaliseren. KIKI gebruikt geen vul- en kunststoffen. We hebben een heel beperkt gamma maar wel zorgvuldig geselecteerd. Zo hebben we açai poeder, activated charcoal, lecithine poeder, maca, magnesium olie spray en spirulina. Wij hadden reeds baobab poeder, moringa en cacao poeder van Aduna. Deze twee merken vullen elkaar mooi aan.
Met de feestdagen in het verschiet, hebben we ook een paar nieuwe niet-alcoholische aperitieven in huis. Sinds een jaar ben ik (Vanessa) ook een sober* vegan. Ik drink geen alcohol en net als bij de plantaardige keuken, voel ik me daar heel goed bij. Mensen hebben hier heel weinig begrip voor en af en toe heb ik dan ook een glaasje ‘moeten’ meedrinken “want”, zeggen ze dan “je eet al niets.” Dat ene glaasje is me telkens heel slecht bevallen waardoor ik nu ook geen uitzondering meer maak en dit heel duidelijk stel. Nu kan constant water meedrinken best wel saai zijn en ben ik op zoek gegaan naar een paar leuke alternatieven om “uit de bol te gaan” 🙂 Zo hebben we al een tijdje de Firefly drinks in de tAK frigo, de donkergroene Kiwi, lime & mint, is mijn favoriet, een lekker alcoholvrij alternatief voor mojito. Maar Firefly heeft nu een nieuwkomer voor de feestdagen. Superfly! Het drankje is een samenwerking met bekroonde mixologist Mr Lyan. De nieuwe smaak combineert de “zestiness” van grapefruit met de zoetere bessenaroma’s van aalbes en de kersensmaak van cascarathee. Heel pittig en fris en als je hem serveert met een takje verse munt oogt hij nog eens als een echte mocktail. BTW, je zou hem drinken voor het mooie flesje alleen al:
171118_partytime
Nog een aanwinst is de wijn, SaGoHe. SaGoHe staat voor ‘Save Good Health’ Deze droge, rode wijn, gerijpt op vat, bevat 0,00% alcohol. De basis is de chianti classico van Casa Emma. Door een osmose techniek slaagt men er in van alcohol uit de wijn te extraheren, zonder aroma’s of andere bestanddelen te verliezen. De wijn heeft een mooie fonkelrode kleur.  Smaak: fris jong cassisfruit, mondvullend en heerlijk zacht. Perfect om een maaltijd te begeleiden als je nadien nog met de wagen moet rijden.
 nfd
Ook nieuw in de frigo zijn de “shotjes” van Little Miracles. Op zoek naar een instant boost om de dag te starten? Wij hebben 3 soorten, de traditionele gembershot, een tweede met druiven, gember en açai en de derde een combinatie van granaatappel en chili. Alle 3 heel pittig en echt immuunboosters. Ze werken ook heel ontgiftend.

nfd

Toch een beetje te diep in het glas gekeken en je raakt met onze shotjes niet van die kater af, of je voelt je helemaal niet zo lekker of gewoon behoefte aan wat extra slaap? Dan kruip je toch terug in bed met één van onze gezellige, geurende warmtekussentjes 🙂 van 100% biokatoen, gevuld met gerst en lavendel.

cof

Een warmtekussen • Kan pijnstillend werken • Geeft een beschermd en/of troostend gevoel • Is verwarmend. Door de afmetingen (40x14x3cm) legt het ook gemakkelijk in de nek, over de schouders of op de buik. Gewicht: 800gr
Voor de cadeautjes-periode bieden we mooie cadeauboxen aan. Je vindt een paar voorbeelden in de winkel maar je kan je box uiteraard ook zelf samenstellen. Wij maken er graag een mooi geschenk van. De kartonnen doosjes zijn een extraatje en iets dat tAK gratis aanbiedt. Laat je verwennen 🙂
Kom gerust snuisteren en ideeën opdoen voor de komende dagen! Steeds welkom.
*Why sober vegan: Het is een bewuste keuze (ervaringen) en ik doe dit eerder uit principe dan uit gezondheidsoverweging.
Maar hoe zit dat nu eigenlijk met alcohol en gezondheid? Een glaasje kan toch geen kwaad wordt vaak gesteld. Na verschillende studies blijkt dat er voordelen zijn maar dan enkel als je er al een niet te gezonde levensstijl op na houdt. Leef je echter al gezond, dat betekent, je beweegt regelmatig, je rookt niet en je eet veel groenten en fruit dan is er jammer genoeg geen enkel voordeel. Hoe? Gematigd drinken zou bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten, waarschijnlijk door het bloedverdunnend effect, maar zelfs heel af en toe drinken (minder dan één glas per dag) verhoogt het risico op kanker. Dus enkel voor mensen met reeds hartproblemen (door een ongezonde levensstijl) zou het enige voordelen hebben, omdat hartfalen doodsoorzaak één is en kanker op plaats 2 staat… Bron: How not to die van Dr Greger

make-over

tAK kreeg een make-over! We hebben een paar rekken verschoven, gekanteld, gedraaid, bijna onder gelegen 😉 en bijgeplaatst en zo het aanbod uitgebreid. Met de feestdagen in het verschiet hebben we veel leuke  dingen bij, van lekkere, verwarmende, heerlijk geurende, verkwikkende, ontspannende, praktische, handige, stijlvolle, gezellige tot creatieve producten, die je zeker en vast zullen inspireren.
Om een beetje te helpen en de keuzestress te reduceren 🙂 bieden we ook feestelijk verpakte cadeaupakketjes aan en voor wie het echt nog het bos niet door de bomen ziet, heeft tAK nu ook een cadeaubon (die steeds geldig is).
Laten we jullie niet langer in spanning houden en al een tipje van de sluier oplichten: de nieuwe look
en de nieuwe producten
In het ontbijtrek hebben we een uniek Belgisch product, namelijk de overheerlijke bio havermout van Karma Karma. Luxe havermout in een potje dat zo in je tas past. 100% bio, gezond (want geen toegevoegde suiker of additieven), en eerlijk. Oprichtster, Griet Daelemans, creëert het product dat ze zelf dagelijks zocht en nooit vond. We hebben elkaar trouwens ontmoet en haar cups leren kennen op Veggieworld in Brussel laatst in oktober. Griet is een super-sympathieke en gemotiveerde dame. Grove havervlokken,  veel biologische noten, pitten, gedroogd fruit, en specerijen, de goede en pure smaak verraadt dat je “puur karma” aan het smullen bent.
cof
Je kan Karma Karma klaarmaken door er heet water of warme plantaardige amandelmjölk van tAK aan toe te voegen. Sowieso, heet water vind je vast wel op kantoor of onderweg nabij elke koffieautomaat. Twee keer de inhoud van het Karma Karma deksel vullen volstaat als hoeveelheid. Je kan Karma Karma ook thuis vullen met verse smoothie en de verpakking opnieuw sluiten. Lekt niet in je tas!barista_service_basic_small_large
We hebben de 4 VARIANTEN in huis!
chocolate & cranberries 
Havermout met schilfers van chocolade met minimum 70% cacao. Lekker in combinatie met krokante kokoschips, veenbessen en een snuifje Hongaarse paprika voor een volle, pittige smaak.
apricot & cashew nuts
Havermout geïnspireerd op het oosterse smaakpallet met gedroogde abrikozen, cashewnoten en ’s werelds meest kostbare specerijen zoals saffraan en kaneel. Genieten! Dit is de zoetste variant.
pecan & brazil nuts
Havermout boordevol noten. De grote, Braziliaanse paranoten hebben een stevige ‘bite’, terwijl de pecannoten van nature zoet zijn. Deze rauwe noten zijn rijk aan gezonde omega 3 vetten. Op smaak gebracht met stukjes dadel voor een natuurlijk zoet geheel.
berries & almonds
Havermout met quinoa, boordevol bessen, amandelen en pompoenpitten voor extra crunch. Welke bessen? Goji bessen, moerbeibessen én veenbessen. Fruitig, fris en rijk aan eiwitten en antioxidanten!
Nog een opvallende nieuwkomer in onze rekken is de Rotpot 🙂cof
De RotPot is een doe-het-zelf kit waarmee je thuis de lekkerste, verse zuurkool maakt door middel van fermentatie. Een oude bereidingstechniek, waarbij gisten en bacteriën natuurlijk aanwezige suikers omzetten in milde zuren. Omdat bij dit proces van ‘edele rotting’ gas vrijkomt gebruik je een waterslot zodat er niet teveel druk op de pot komt te staan. Met de RotPot maak je als een echte thuislaborant de lekkerste producten met weinig middelen. Kijk, voel, ruik en proef hoe jouw zuurkool over tijd verandert tot een uniek en persoonlijk product.
Wat zit er in de doos?
  • 1 glazen pot, 2 deksels, 1 waterslot met plug, 1 kruidenmix (kant-en-klaar kruidenmengsel met zout) De 3 soorten kruidenmix hebben we op voorraad, als je misschien eens de verschillende smaken wil uittesten. Zelf voeg je nog een kleine kool van max. 1 kg toe 🙂
  • En hoera, de kerstgeuren van Harper’s Candles zijn ook toegekomen! We hebben ze allemaal want ze zijn allemaal even heerlijk, verrassend en gezellig. Kom ze maar ruiken en probeer dan maar eens te kiezen ;-Dcof
  • Het thee-assortiment is ook flink uitgebreid! Wat zijn we trots op het exclusieve gamma van zowel P&T als Rhoeco. cof
  • Voor het instant luxe gevoel hebben we heel veel nieuwe portefeuilles, portemonnees, pennenzakjes, handtassen, tablet-cases en smartphonehouders binnen in de mooiste kleuren en texturen, uiteraard allemaal cruelty-free en eco-friendly.cof
  • Van de Hurraw! lippenbalsems hebben we heel veel nieuwe smaken, geuren en kleuren. Want wie wil er geen irresistible kissable lips voor onder die mistletoe 😀 We hebben ook een speciale sun-proof variant voor de fervente skiërcof
  • Met maar een 4 weken voor de feestdagen hebben we ook al een grappig assortiment wenskaartjes van Red Fries en de creatieve, doe-het-zelf kaarten van Lovi, ideaal om cadeau te doen, waaronder een heel mooie houten kerstboompje, opgetuigd met houten balletjes (ook zelf te maken) en al! cof
  • De eerstvolgende dagen verwachten we nog een paar speciale producten maar daar vertel ik nu nog lekker niets over 😀 Hopelijk hebben we jullie nieuwsgierigheid kunnen wekken?  Nu donderdag, vrijdag en zaterdag trakteren we met bananentaart om te vieren! We verwelkomen jullie graag. Veel liefs, Heiko, Vanessa, Momo en Ruby x

hoedje af

Hoera, eindelijk een deodorant gevonden die niet enkel bio, vegan, puur en heerlijk ruikt maar een deo (toch niet onbelangrijk 😉 ) die effectief werkt, ook bij het sporten. Momenteel hebben we de solide deodorant van Lamazuna, en alhoewel die goed zijn werkt doet, is hij niet krachtig genoeg bij een intensieve work-out en persoonlijk vind ik hem minder handig in gebruik.  Maar laat ik jullie niet langer in spanning houden, mag ik jullie voorstellen: de bio crèmedeodorants van Ponyhütchen!PH-CD-KD-Deo-Creme-Kuscheldecke
De deocrèmes zijn volledig natuurlijk en gemaakt met hoogwaardige ingrediënten. Ze bevatten ook helemaal geen aluminiumchloriden. De  textuur is licht en romig en de deo wordt snel opgenomen door de huid. Een extra pluspunt, de crème laat geen strepen na op kleding. Door de verzorgende werking van zowel de organische sheabutter en  kokosolie is de deo vooral heel geschikt voor een gevoelige huid (ook na het epileren). De ganse dag een fris en proper gevoel. De deodorant is ook heel duurzaam en slecht een kleine hoeveelheid is nodig per toepassing waardoor je ruim 6 maanden verder kan met een potje. In de zomer kan hij wat vloeibaarder zijn door de warmte en dan raden ze aan hem in de koelkast te plaatsen, wanneer hij daardoor wat geschift is, hoef je hem gewoon eens goed door te roeren. Bij tAK hebben we ze in 5 verschillende geuren: Pretty&Pure, Kuscheldecke, Blutenzauber, A Perfect Match(a) en Fresh&Fruity. Kom ze gerust eens uittesten en/of ruiken.       50ml – 10 euro
Na een aangenaam telefonisch onderhoud met Katharina, verantwoordelijke verkoop van PonyHütchen, blijkt dat in het Zwitserse mini-bedrijf nog alle producten liefdevol met de hand worden vervaardigd. Geïnspireerd door haar eigen kinderen en het zoeken naar goede, gezonde producten om hun de beste zorgen te geven, startte grondlegster, Hendrike, in 2009 met het maken van eigen verzorgingsproducten en een cosmetica-lijn in haar keuken. Ze werd snel erkend over de ganse wereld, vooral door de aluminium-vrije deo’s. Volgende producten hebben we op aanraden van Katharina ook opgenomen in het gamma: selfp
  • De Bio Shea Mousse: De shea mousses van PonyHütchen zijn bijna legendarisch, omdat ze heel helend werken en dus ook ideaal zijn voor de droge, dunne huid. Ze bevatten niets dan waardevolle sheabutter, verzorgende plantaardige oliën en een vleugje witte klei, die voeden, kalmeren en intensief zorgen voor de huid. Ze worden luchtig opgeklopt, waardoor ze hun romige textuur behouden. Ze zijn geschikt voor een verscheidenheid aan toepassingen, aangezien ze niet alleen geschikt zijn als lichaamsolie, maar ook als hand- en nagelverzorging, als massageolie en zelfs als haarverzorging, in het bijzonder voor droog en/of krullend haar, of voor het stylen van kort haar. 150ml – 23 euro
  • Organic BodySplash: De vegan Body Splash’s zijn lichte lotions om te verstuiven op de huid. Ze zijn een echte all-rounder omdat ze je niet alleen verleiden met een unieke geur, maar ook de huid hydrateren en doen stralen zonder een vettig of zwaar gevoel. Kortom: een licht lichaamsparfum, dat tegelijkertijd voedt. Je verstuift de BodySplash simpelweg op de huid, laat het kort opdrogen en klaar om te gaan 🙂 De praktische verstuiver kan ook gemakkelijk in de tas, ideaal voor als je op reis bent, gaat sporten of op het strand. 150ml – 18 euro
  • Feste Handcrème: De organische handcrèmes zijn intensief verzorgend. Cacaoboter, Sheabutter en Kokosolie, uit de organische landbouw, voeden en beschermen de huid en zorgen voor essentiële vetzuren. De vaste handcrèmes zijn zeer veelzijdig – in aanvulling op de handverzorging, bijvoorbeeld ook als een rijke verzorging van de nagelriemen, als lichaamsolie, intensieve gezichtsverzorging (’s nachts), als een massage-olie of voor de verzorging van droge haarpunten en het stylen van kort haar. Wat ook heel leuk is dat je het doosje gewoon weer kan opvullen! 50gr – 13 euro
  • Festes Shampoo: Net als al de producten is ook de solide shampoo veganistisch. Het reinigt het haar mild en zacht. Door een natuurlijke cosmetica oppervlakte-actieve stof op basis van kokosnoot, creëer je, door het masseren op het natte haar, een zijdezacht schuim . Natuurlijke amandelolie houdt het haar zacht en glad zonder te gaan verzwaren. De kostbare amandelolie is bijzonder compatibel en geeft het haar een zijdeachtige glans. De vaste shampoo bevat ook geen water en dus geen conserveermiddelen. De shampoo is zeer intensief en duurzaam in gebruik en vervangt tot twee flessen conventionele shampoo. 65gr – 14 euro
    Tip: De stevige shampoos houden niet van nattigheid na gebruik, plaats ze in een zeepschoteltje en indien mogelijk buiten de doucheruimte zodat ze goed kunnen opdrogen
Waarschijnlijk is het al wat duidelijker geworden waarom we zo enthousiast zijn over onze nieuwe aanwinst 🙂 Hoedje af voor PonyHûtchen (letterlijk vertaald: ponyhoedje)
Van een “vegan find” gesproken! Yeah!selfp

 

 

*nieuw* rhoeco

Een paar weken geleden deed ik al een paar keer een post op FB dat we nieuwe thee’s aan het proeven waren als aanvulling op ons Paper&Tea assortiment. De organic herbal tea blends van Rhoeco worden met veel aandacht voor detail geproduceerd in Griekenland. De thee bestaat uit een selectief gekozen mix van theebladeren, bloemen en fruit. De thee is van nature cafeïnevrij en zonder smaak of zoetmakers.
rhoeco-3
Achter Rhoeco zitten Vaya, Harry en Katarina. Zij hebben als doel om moderne producten te produceren met respect naar het verleden èn naar de toekomst.
De verpakking ziet er niet alleen waanzinnig leuk uit, maar nadat je de thee uit het kopje gedronken hebt kun je het, met het meegeleverde zaadje, direct als kweekpotje gebruiken. Sterker nog, het bakje is volledig biologisch afbreekbaar dus kun je zo in je tuin of balkon planten. In de woorden van Rhoeco: “Play your part in the environmental protection by reducing waste in the most fun way!”rhoeco-4

 

Er zijn vijf verschillende blends te krijgen: Agros, Forest, Mountain, Sea en Urban:
AGROS is een organische herbal thee blend welke geïnspireerd is door het platteland van Griekenland. De blend bestaat uit bergthee, goudsbloem, citroen verbena, citroen balsem en pennyroyal. De citroen verbena en citroen balsem geven een zachte limoensmaak, welke op wordt gevolgd door de rijke aardse smaak van de bergthee. Deze blend is zowel warm als koud lekker en van nature cafeïne vrij.Agros_ingredienten_1024x1024
Agros heb ik als eerste uitgetest en oh zo mooi, de goudsbloem ontluikte spontaan bij het opgieten 🙂
FOREST is een organische herbal thee blend geïnspireerd door de complexe en unieke flora en botanische schatten welke diep in de bossen verborgen zijn.  De blend bestaat uit een mix van rosehip, salie, berg thee, hyssop, kretenzer dictamus, kaasjeskruid en venkel. De combinatie van kruidige bloemen, thee, fruit en zaden geeft de thee een sterke body. De kenmerkende smaak van salie en venkel in combinatie met de lichte citroensmaak van de bergthee geven een perfecte balans in smaak. Ook deze kruidenthee is cafeïnevrij.Forest_ingredienten_1024x1024
MOUNTAIN is een organische herbal thee blend welke geïnspireerd is door de rijke biodiversiteit in de hoge, bergachtige ecosystemen. Het is een combinatie van drie verschillende Griekse inheemse soorten bergthee, welke in verschillende gebieden van Griekenland groeien en gezamenlijk een unieke smaak geven. De blend bevat sideritis scardica, sideritis raeseri en sideritis syriaca en is geschikt voor elk moment van de dag.

mountain-tea-sideritis-greek-loose-leaf-organic-herbal_1050x.progressive

SEA is een organische herbal thee blend welke geïnspireerd is door de rust en de vrede van de ecosystemen in de oceanen. De combinatie van lavendel, kamille, linde en een klein beetje citroenbalsem geeft een ideale blend geschikt voor een moment van ontspanning voordat je gaat slapen.Sea_ingredienten_1024x1024
URBAN is een organische herbal thee blend welke geïnspireerd is door mensgemaakte stedelijke ecosystemen. De bittere aardse smaken komen van rozemarijn en tijm bloemen, perfect gebalanceerd met de zachte, zoete smaak van de overige ingrediënten. De blend bestaat uit: rosehip, salie, rozemarijn, citroenbalsem en tijm. Deze urban kruidenthee is je beste partner voor je drukke alledaagse leven en is zowel warm als koud te drinken.Urban_ingredienten_1024x1024
Inhoud: 20gr of 35gr – met de aanbevolen 1 tot 2 gram per serving haal je hier 15 tot 25 koppen thee uit. Ook ideaal voor coldbrew!
Prijs:  10 euro voor de 20gr verpakking – 12 euro voor de 35gr verpakking
170927_rhoeco

bento, een hype to stay

In mijn vorig blogje had ik het over hoe “scary” en ongezond de voedselindustrie wel is. Dat we beter kiezen voor onbewerkte voeding, dat (liefst) geheel plantaardig is. Als we ook nog eens weten dat de kwaliteit van maaltijden op het werk of de schoolkeuken ook veel te wensen overlaat, is het leuk te overwegen om zelf een lunch te maken voor jezelf, partner en/of de kinderen. Als de stress nu instant begint toe te slaan van hoe en wat 🙂 dan zijn deze tips misschien een welkome hulp? Het vraagt vast meer werk om te voorzien in een dagelijkse, gezonde, “plant strong” maaltijd-on-the-go, maar met een beetje voorbereiding, planning en een regelmatige rotatie van lekkere, eenvoudige receptjes zijn we al goed op weg.
Hier volgt de strategie:
  1. Plan in het weekend de receptuur voor een ganse week aan lunches. Denk aan volkorenboterhammen of wraps met hummus of vegan spreads, soepen, stoofpotjes, pasta’s, rijk gevulde salades met granen en bonen. Laat ze wekelijks terugkomen voor voldoende variatie. Doe hiervoor de nodige boodschappen zodat je alles al in huis hebt.
  2. Bereid de avond voordien zoveel mogelijk voor, zoals het vullen van herbruikbare waterflessen, groenten en fruit snijden, soep uit de diepvries halen… Dit lijkt misschien niet veel maar het bespaart toch veel tijd en zo hou je alles onder controle op een hectische ochtend.
  3. Koken in grote hoeveelheden is een aanrader. Maak grote hoeveelheden hummus, gegrilde tofu, soep, zelfgebakken koekjes en snacks en wees alles en iedereen te snel af 🙂
  4. Zorg steeds voor verse groentjes en fruit bij elke lunch. Vb een appel in stukjes, een sappige peer, wortel- en selderreepjes… Als je telkens iets vers en rauw voorziet, voorzie je voor jezelf en de kinderen een gezond voedingspatroon.
  5. Voel je zeker niet ambetant of beschaamd als je toch af en toe eens terugvalt of rekent op iets reeds klaargemaakt uit de winkel. Af en toe een “plantaardig alternatief voor yoghurt” (lekker kort en bondig), crackers of gedroogd, ongezoet fruit in de lunchbox is juist een leuk extraatje en tijdbesparend. Of misschien een lunch-on-the-go van bij tAK op vrijdag? 😉
Om alles nog leuker te maken gaan we ook “all the way” wat betreft verpakken. Heel hip, sterk en praktisch zijn de roestvrij stalen bento boxen. Ze zijn te verkrijgen in het rond, rechthoekig, klein of extra groot, of zelfs met 3 verdiepingen. Een extra-eco bento is van bamboe en maïs. Je hoort het, voor elk wat wils. Bij tAK hebben we de handige ecolunchbox three-in-one giant en round, kleine pods voor fruit of snacks, de kleurrijke brooddozen van Zuperzozial en waterdichte Splashboxen en -pods.
Om een snelle, kleinere hap te verpakken hebben we een leuk alternatief voor het aluminium- , vershoudfolie of de plastic sandwich-zakjes. De Boc’n’Roll is een herbruikbare, wasbare wrap. Door de extra grote velcro kan je die gemakkelijk aanpassen naargelang grootte of vorm van hetgeen je wil inpakken. Eenmaal je lunch uitgepakt, kan je hem daarnaast ook gebruiken als placemat.
Heel handig ook, zijn deze lunchtassen Eat’n’Out. Je stopt er zowat alles in, van je brooddoos, drankflesje, snack tot bestek en is daarnaast ook weer perfect te gebruiken als placemat. Eenmaal alles opgegeten, pakt deze lichte tas weinig of geen plaats in. tAK heeft ze in het blauw, paars, groen en zwart.lunch-box-eatnout-pack-black-2
Denk eraan om steeds voldoende, fris drinkwater mee te hebben of te geven. Heel handig zijn de metalen drinkflessen van Tulper. Bij tAK hebben we ze in inhoud 500ml en 750ml. Die van 500ml hebben zelfs een praktische drinktuit. Naast hergebruik wil Tulper,  onder het motto “love water, leave plastic’, vooral het gebruik van kraanwater als een gezond, voordelig en milieuvriendelijk alternatief voor water verpakt in plastic (wegwerp)flessen stimuleren. Kraanwater is in België de goedkoopste dorstlesser en gezond. Aan de allerkleinsten hebben we natuurlijk ook gedacht. Vaak zijn baby- of kleuterflesjes gemaakt van harde plastic, niet gezond en helemaal niet goed voor de planeet. Wij hebben de roestvrij stalen babyflesjes van Kleen Kanteen. Geeft geen smaak af en is BPA-, en andere giftige stoffen-vrij. Het zandlopermodel van de fles is ontworpen voor kinderhandjes en de wijde mond zorgt ervoor dat de fles gemakkelijk schoon te maken is. De medisch goedgekeurde siliconen traag-vloeiende speen is ideaal voor kinderen van 0 tot 6 maand.tulper-rvs-fles-510x510kleenkanteenbaby
Voor de koudere dagen hebben we 2 types thermosflessen. De smalle voor warme dranken of soep en deze met een wijdere opening voor het warm houden van een heerlijke, warme maaltijd. Of misschien is een lekkere, koude smoothie ook hierin een optie.klean-kanteen-16oz-vacuum-insulated-food-canister-brushed-stainless
En als kers op de taart: een klein briefje van mama of papa terugvinden in de lunchbox tovert vast en zeker een glimlach op elk gezichtje.
Leuk weetje: Bento betekent eigenlijk in het Japans ‘lunchbox’ en staat daar eigenlijk een beetje symbool om de lunch zo aantrekkelijk mogelijk te maken. voor sommige ouders is het een ware competitie geworden om hun kinderen een verrassende, lekkere, gezonde BENTO mee naar school te geven. Een paar ideetjes:
Voor je het weet, is dit een dagelijks uitdaging die veel voldoening geeft! Veel plezier.

 

make the connection

In het algemeen, is onze maatschappij best een bangelijke plek, als het gaat om alle ongezonde voedingsmiddelen die er op de markt zijn, daarenboven verleidelijk aangeprezen om vooral de jongeren en kinderen aan te trekken. Groenten en fruit zijn verbannen naar één enkele hoek van de winkel. In contrast daarmee vind je kunstmatig bewerkte, verleidelijk verpakte, genetisch gemodificeerde voedingswaren, beladen met zout, suiker, vetten en chemische additieven terug in alle overige rekken en hoeken van de grootwarenhuizen. Resultaat: gezondheid wordt ondergeschikt aan gemak. Iedereen is tegenwoordig overwerkt en gestresseerd. Boodschappen zijn tijdrovend en de hip aangeprezen pizza, kant en klare maaltijden of de mooie verpakking met het misleidend label zijn snel ingeladen. Jammer genoeg is dit niet alleen gemakkelijk, het is vooral onverantwoordelijk en we zorgen ervoor dat wij en onze kinderen een ongezonde voedingsverslaving aannemen. De armzalige, ‘traditionele’ kwaliteit van maaltijden op het werk of de schoolkeuken dragen zeker ook hun steentje niet bij. Maar ja, beter toch iets eten dan helemaal niets, is dan ook vaak de redenering…
Misschien moeten we toch onze verantwoordelijkheid beginnen opnemen, want wat in de winkelrekken ligt, is vooral te wijten aan de consument. Kinderen en jongeren spiegelen zich heel gemakkelijk aan hun ouders en zullen er snel van uitgaan dat dit de manier van eten is en dat ze zelfs goed bezig zijn.
Het klinkt misschien hoogst vervelend, maar we moeten toegeven dat de cijfers van welvaartsziekten, obese kinderen en jongeren met diabetes type 2, schrikbarend hoog liggen. Een onbewerkt voedingspatroon, die (liefst geheel) plantaardig is kan intimiderend en tijdrovend lijken, maar we kunnen het ons niet langer veroorloven om onze persoonlijke, emotionele mindset te laten tussenkomen in het welzijn en de gezondheid van onze kinderen op langere termijn.
Hippocrates zei niets voor niets, reeds 2300 jaar geleden al: “Let food be thy medicine and medicine be thy food.”

cf9466ff17ee2da9b76f24282bf682f4--purple-fruit-purple-colors

In elk geval, wat we nu ‘juist’ moeten eten is tegenwoordig wel heel gecompliceerd geworden. Met zoveel keuze , meningen, tegenstrijdige studies en marketing hypes is het bijna onmogelijk geworden om feit van fictie te onderscheiden. Misschien moeten we daar gewoon doorkijken. De discussie of we nu omnivoren zijn of herbivoren  is allang voorbij gestreefd. De waarheid is dat mensen perfect gedijen op een volwaardig plantaardig dieet, meer nog, getuigen van meer energie, kracht en een betere gezondheid. Plantaardig eten, vegan leven, is geen dieet of overtuiging, het is zelfs geen keuze meer, maar het opnemen van een verantwoordelijkheid om niet alleen te zorgen voor eigen lichaam maar ook voor de planeet en een einde te maken aan de krankzinnige manier waarop dieren worden behandeld in de vlees- en mode-industrie. We mogen ook niet vergeten dat het hoog tijd is om innovatief te zoeken naar nieuwe en duurzame manieren om straks 9 miljard mensen te voeden. Ik claim niet alles te weten, integendeel, maar wat zou je tegenhouden je dieper te verdiepen in bovenstaande feiten?
Het komt al dan niet als een verrassing, maar de waarheid is dat dieren kweken voor voedsel de grootste oorzaak is van de klimaatsverandering en een rechtstreekse aanslag is op de medemens. Denk waterschaarste, ontbossing, landinname, grondverarming, uitsterven van diersoorten, zware watervervuiling, natuurrampen, ontwrichten van gemeenschappen en hongersnood. Als bovenstaand niet als een verrassing kwam en men hier weet van heeft, is kennis zonder begrip, verbeelding en medeleven nog gevaarlijker en enger dan onwetendheid. Zoals al vermeld: het is geen keuze maar een te nemen verantwoordelijkheid voor onszelf, kinderen, medemens en de planeet.

10424999_514084398722500_4405879700412194730_n

99aa16d17daf566c6ac8b603b5658d4c--leonardoShe’s dying
Meer weten van wat er speelt in onze voedingsindustrie? Bekijk dan zeker eens de documentaire ‘What the Health’, nu te zien op Netflix.
Kan je hulp gebruiken om meer plantaardig te eten dan raad ik The Plantpower Way aan van Julie Piatt en Rich Roll. Het boek is trouwens verkrijgbaar in de winkel.
Sportief en je denkt dat plantaardig eten niet haalbaar is om optimale prestaties te halen? Inspirerende boeken zijn: No Meat Athlete van Matt Frazier en Eat and Run van Scott Jurek
Meer informatie omtrent welvaartsziekten en een gezond eetpatroon aanmeten: How not to Die van Dr Greger, tevens bij ons verkrijgbaar.
De impact van een dierlijk eetpatroon op de planeet: documentaire Cowspiracy, eveneens te bekijken op Netflix.
Hoe mensen omgaan met dieren: documentaire Earthlings.
Hopelijk kwam dit niet te belerend over, het is allemaal uiterst boeiende materie. Echt de moeite waard om je erin te verdiepen. Jammer dat de waarheid wel niet zo mooi is maar samen kunnen we veel veranderen.

urban jungle

RedFries_la_monstera

© RedFries @tAK

Haal buiten naar binnen en voel je goed in je vel én in je huis. Kamerplanten zijn natuurlijke luchtreinigers, breken schadelijke stoffen af en zorgen voor de productie van schone zuurstof. Maar ze zorgen ook voor sfeer en gezelligheid en hun kleuren en geuren voeden de ziel. Zo voel jij je fysiek lekkerder, ontspan je sneller en verbeteren je prestaties. We zetten de pluspunten even op een rij:
  • Planten kunnen geluid dempen, sommige halen tot wel vijf decibel uit de lucht. Ze vangen de geluidsgolven op en verspreiden die of kaatsen ze juist weer terug.
  • Ze verhogen de productiviteit, vooral wanneer je een creatieve baan hebt of werkt in de dienstverlenende sector.
  • Planten verhogen de luchtvochtigheid in huis, waardoor je minder last kan hebben van hoofdpijn of een droge keel en daarnaast verbetert het de concentratie.
  • Planten kunnen schadelijke stoffen uit de lucht halen, de een meer dan de ander. Alle planten nemen sowieso CO2 op via de bladeren en zetten dit om in zuurstof, CO2 is in dit geval voor onze gezondheid niet direct schadelijk. Echter bij sommige planten is wetenschappelijk bewezen dat zij ook echt schadelijke stoffen afkomstig van bijvoorbeeld printers of verf opnemen. De plant neemt deze stoffen op en zet het om in voedsel voor zichzelf.
  • Een groenere woonomgeving kan zorgen voor minder stress of depressiviteit.
Sowieso wordt ook steeds meer groen geïntegreerd in de stad. Groene oases gelegen in privé-achtertuinen. Daken die fungeren als gemeenschappelijke volkstuintjes. Eetbare binnentuinen verborgen binnen hoge stadsblokken. Balkons beladen met groen en bloemen. Een esthetisch statement, die ervoor zorgt de natuur weer toe te laten in het dagdagelijkse leven zonder de stad te moeten ontvluchten.
Geïnteresseerd in al deze groene positiviteit en vibes, dan raden wij jullie het boek “Evergreen, Living with plants” aan. Het boek is een verzameling van creatieve tips. Van het verzorgen van kamerplanten tot het aanleggen van een kleine moes- of kruidentuin. Zowel professionele plantenliefhebbers als hobbyisten delen hun ervaring en kennis en zorgen voor een handleiding om productief de “groene vingers vuil te maken. Het boek omvat niet alleen deze handige informatie maar is ook doorspekt van prachtige foto’s, tekeningen en sfeerbeelden, die je alleen maar meer inspireren in het creëren van je eigen paradijs.
“Evergreen, Living with plants” is bij tAK verkrijgbaar.
Een paar sfeerbeelden uit het boek:

							

Since there is no escape

Tak heeft een gans assortiment “back-to-school” stuff van schrijfwaren, notebooks, cruelty-free pennenzakken en tabletcases, draagtassen, educatieve alfabetblokken, verschillende soorten eco-friendly lunchboxen, -wraps en drinkflessen tot gezonde snacks en drankjes.
Kom gerust een kijkje nemen.
Start die eerste schooldag in stijl 🙂 want goed begonnen is half gewonnen.

back!

Na een heerlijke, ontspannende verlofperiode vliegen we er weer vol enthousiasme in! De winkel is een klein beetje uitgebreid want we hebben veel nieuwe artikels, zowel food als non-food, er is een nieuwe taart (homemade sweet date cake) in de tAK-ijskast te vinden en de koffiehoek is opgefrist. Reality bites, check ook ons mooi assortiment back-to-school spullen.

170808_freshstart

Gelukkig! Heiko is het “krijtborden” nog helemaal niet verleerd.
Steeds welkom!
Nu zondag kan je ons trouwens vinden op het 3de Vegan Summer Fest! Van 11h tot 21h in de ArtCube te Gent. Een echte aanrader!

VSF-event

Hope to CU, groetjes, Heiko, Vanessa, Momo en Ruby

bijna vakantie

en zowel voor de reizigers als de “liever thuis” -blijvers hebben we, bij tAK, de idealeikgaopreis01
1- de duurzame bamboe tandenborstel van Hydrophil. Het beste alternatief voor de plastic tandenborstel. Toothbrushes-Infographic
 Trouwens alle producten van Hydrophil zijn water-neutraal, vegan en fair en je steunt ook nog een het goede doel, daar ze jaarlijks 10% van hun omzet doneren aan Viva con Agua, een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van drinkwater in ontwikkelingslanden.
2- de superleuke en sportieve reisgidsen van Time to Momo. Heiko en ik zijn groot fan en vonden dat deze niet konden ontbreken in de winkel. Het idee is een stad te verkennen  en beleven door dagelijks een (of meerdere) volledig uitgestippelde wandeling te volgen. In je eigen tempo alles ontdekken en de local lifestyle proeven, zonder dat je je hoeft voor te bereiden. De routes leiden langs restaurants, cafeetjes, musea, galeries, winkels en bezienswaardigheden. Echt fun!
3- de prachtige weekendtas van Siwa. Ze is vederlicht en toch oersterk. Ze kan een gewicht dragen van meer dan 10kg. Ook natte objecten (bvb een kleine paraplu) kunnen geen kwaad en geeft geen risico op scheuren. Het materiaal is een soort hoog-waterbestendig papier van gerecycleerde petflessen en houtpulp. De textuur is heel zacht en flexibel. Door zijn licht gewicht een bondgenoot bij het reizen. Wij hebben ook prachtige portefeuilles, portemonnees, kaarthouders en super elegante tablet-beschermers.
4- Deze vrolijke net-draagtasjes, van 100% natuur katoen, zijn een plezier om overal mee naartoe te nemen. Ze zijn heel licht en neem geen plaats in maar ze zijn “oh zo” handig, hip en old-school, bij het boodschappen doen of als draagtas naar het strand. 🙂 We hebben ze in 3 formaten en komen in diverse, frisse kleurtjes. Een onmisbaar item!
filt4
5- Voor de theedrinker hebben we de uiterst verfijnde Be-Bop Travel Pot. Een klein maar uiterst handig reisobject voor theeliefhebbers “on the move”. Het geheel bestaat uit, onderaan, een handig potje om thee te zetten met ingebouwd filtertje, het bovenstuk dient als kopje, net de inhoud van het potje. We hebben ze in het zwart en/of in het wit.

be-bop-grey-rectangle2

6- De bijzonder effectieve zonneproducten van Tattoomed. Deze zijn niet alleen aanbevolen voor de mensen met een tattoo. Ze zijn heel verzorgend, beschermend en kleurvast. Topproduct!
7- Wat hou ik van alle reisaccessoires van Tonic! Ze hebben super elegante toilettassen maar ook uitvouwbare, tevens ophangbare (met een haakje), make-up bags in verschillende compartimenten en een handig juweel-reistasje. Alles komt in de vrolijkste prints, zowel voor dames als heren. Persoonlijk geniet ik ook elke nacht van het oogmasker. Als ik wakker word, heb ik graag licht om me te oriënteren maar het is aan te raden om zo donker mogelijk te slapen voor de aanmaak van melatonine (artikel te lezen in het How not to die boek) voor een optimale nachtrust en dan is dit een heel interessant en comfortabel gadget voor instant ‘donkerte’. We hebben zelfs verzwaarde oogkussentjes die je in de frigo legt en dan gekoeld op de ogen voor een uiterst ontspannend gevoel. Love love love!

screenshot-tonic.net.au-2017-05-07-18-59-43

8- de lippenbalsems van Hurraw! Ze zijn 100% natuurlijk, vegan, raw, organisch, glutenvrij, fair en gecertificeerd dierproefvrij. HURRAW lippenbalsem is superzacht, niet plakkerig, niet zoet, niet te sterk van geur, niet klonterig en lang houdbaar. Ze kunnen gewoon in jouw broekzak zonder te smelten. Ik heb er steeds eentje zitten in mijn handtas, in de broekzak, op het nachtkastje, in de badkamer, en telkens een ander geurtje en smaakje. I am an addict 🙂 en yep tAK heeft ze allemaal. Hurraw! for very irresistible, kissable lips!
hurraw2
We wensen alvast iedereen een zorgeloze, fijne en ontspannende vakantie toe!
Uiteraard steeds welkom in de winkel! Heiko en Vanessa x

cold-steeping tea is hot

Op de FBpagina hebben jullie vast al gemerkt dat ik regelmatig een kan verse, koud-gezette (cold brew) thee presenteer in de winkel. Je leest het goed, koud-gezet, niet te verwarren met ice-tea waar de thee warm wordt gezet en vervolgens weer wordt afgekoeld. Cold brew is heel populair in Taiwan, vooral in de zomer. Het is een heel simpele, maar oh zo gezonde, manier van thee zetten. Je doet gewoon je geliefde thee in fris water en laat hem trekken, voor minstens 2 uren, op kamertemperatuur of in de ijskast. Voordelen? Het reduceert de cafeïne, maakt de thee minder bitter en het aroma is veel beter.  Trouwens hoe langer hij trekt, hoe zoeter de smaak. Maar wat doet het juist voor jouw gezondheid? Het is bewezen dat de warmte van het water, bij het traditioneel thee zetten, vaak de meer gevoelige anti-oxidanten vernietigd. Het scheelt dus niet alleen in bereidingstijd en energie maar het is ook nog eens gezonder. Bij tAK hebben we hele, mooie cold brew sets van Paper & Tea. De set bevat een mooie, glazen, cilindrische kan met een ingebouwd zeefje, twee klassieke thee’s (een groene en een witte) en een eenvoudig woordje uitleg om je te helpen de perfecte cold brew te maken.

80014-1-1-cold-brew-set-kumano-rectangle

Uiteraard is het traditioneel zetten van thee nog steeds heel gezond, heel authentiek, gezellig en een ontspannende handeling. Wij hebben een heel mooi en uitgebreid assortiment van de meest verfijnde thee’s in de winkel.
Wil je het nog gezonder? Dan kan je onze matcha thee uit proberen! Daar neem je in feite gans het theeblad tot jou, maar dat leg ik in een volgend blogje uit 🙂
Deze wetenschappelijk onderlegde informatie vind je terug in het boek, How not to Die, verkrijgbaar bij tAK.

Japanse hummus

Er worden nu hier en daar wenkbrauwen gefronst want is hummus niet iets typisch uit het Midden-Oosten? Inderdaad maar we moeten ons grenzen verleggen, he 🙂
Dus als hummus gemaakt wordt met hoofdingrediënten: ‘kikkererwten en tahin’ waarom dan niet eens proberen met edamame en miso*? En zo geschiedde… en het resultaat mag er zijn. Ik bekwam een heerlijk smeuïge spread, heerlijk op een broodje of als dip bij het aperitief.

cof

Doe al de ingrediënten (verkrijgbaar bij tAK) in een hoge maatbeker en mix met de staafmixer tot een gladde pasta. Ik werkte het geheel af met wat vers gesneden koriander! Met deze zomerse temperaturen wordt het straks genieten van Japanse hummus en een verkoelend drankje op eigen terras. Cheers!

cof

*Bij Tak hebben we maar liefst 4 verschillende soorten miso in het gamma. Deze zijn allemaal van Clearspring en hun miso’s zijn een verfijnde selectie van traditioneel bereide Japanse miso.
Het is een traditioneel Japans hoofdvoedsel en smaakmaker. De Clearspring miso wordt bereid met de fijnste, biologisch geteelde ingrediënten: volle sojabonen, granen, een koji kultuur en zeezout. Het rijpt op natuurlijke wijze in cederhouten vaten, gedurende verschillende maanden (hoe langer hoe intenser de smaak) op kamertemperatuur waarbij het trage fermentatieproces resulteert in een rijke en complexe smaakmaker en een overvloed aan verteringsenzymes.
Wat zegt het ‘How not to Die’ boek over miso?
Dr Greger raadt aan dagelijks uit 10 voedingsgroepen te eten. Eén daarvan zijn bonen.                             Best 3x portie/dag.  Een portie is: 60gr zelf bereide hummus of 130gr gekookte bonen, spliterwten, linzen, tofu en/of tempeh of 150gr verse erwten.
Miso is een gefermenteerd, whole* soja food. Het is ook een verbazingwekkend probiotisch volwaardig voedsel. Een goede bron van B vitamines, calcium en ijzer. Bevat een massa aan antioxidanten en een laag cholesterolgehalte. Bevat veel minder natriumchloride dan tafelzout en het geeft een boost aan je immuumsysteem. Miso is tarwe- en zuivelvrij, kosher en vegan.
Daar miso probiotica bacteriën bevat is het beter van het niet mee te koken, anders verliest het de goede bacteriën. Voeg het steeds na het koken toe.
Hoe bewaren: het best op een koele plaats en nog beter in de ijskast. Het kan op kamertemperatuur maar dan zal de miso verder fermenteren. Op zich kan dit geen kwaad maar de kleur zal donkerder worden en ook de smaak wordt nog intenser. Wanneer je dekseltje is opgezet komt dit omdat het verder fermenteert of zit er een soort van witte gist-afscheiding op je miso, dan komt dit door blootstelling aan lucht. Dit is schadeloos en mag gewoon weggenomen worden.
*De term ‘whole food’ laat zich lastig naar het Nederlands vertalen. Whole foods zijn compleet, niet afgebroken of opgedeeld, maar ook puur natuur en onbewerkt. Zodoende hebben ze een ideale verhouding tussen brandstoffen, bouwstoffen, beschermingsstoffen en ballaststoffen. Het hele pakket van energie, micronutriënten en macronutriënten is aanwezig

smoothen your life

Smoothies? Zijn ze een hype of bieden ze echt een meerwaarde voor de gezondheid. Als je een beetje googled heb je zowel de voor- als tegenstanders. Dus wat is de beste manier om de waarheid te achterhalen? Juist, zelf de proef op de som nemen.
Heiko en ik eten al 3 jaar lang elke ochtend trouw onze smoothie en sinds een dik jaar eten we zelfs ook ’s middags een smoothie, en laat de tijd het niet toe om ’s avonds te koken (koken is een groot woord daar we voor zeker 80% rauw eten) dan maken we, je raadt het al, een smoothie!
Valt het op dat “we loooove smoothies”?
We zijn op die tijd geen kilo’s aangekomen of drastisch afgevallen, we leven niet van hongeraanval naar hongeraanval, onze tanden zitten nog vast, onze bloedwaarden tonen geen risico op diabetes type 2, we voelen ons energieker, gewrichtspijnen en -ontstekingen zijn verdwenen,… dus wij besluiten: voor ons biedt het een meerwaarde!
Het is wel zo dat wij ze steeds zelf bereiden met vers fruit en kraakverse groenten en ze nooit aankopen in de supermarkt. Want opgelet voor misverstanden. Een smoothie uit de supermarkt bevat een beetje geplet fruit en héél véél vruchtensap. Veel koolhydraten en nauwelijks vezels dus, dit verhoogt de kans op overgewicht en diabetes.
En zo krijg je als smoothie een slechte naam…
Hoe ziet een smoothie er dan wel uit? Dat hebben de meisjes van “Well Vegan” mooi geïllustreerd en ik ben zo vrij dit te delen:
13-11-Smoothie-Card_r02-1-466x700
Dus smoothies eten is niet alleen ongelooflijk lekker, een veelzijdigheid aan groenten en fruit, het is eenvoudig in bereiden dus tijdsbesparend, het heeft ook nog eens massa’s gezondheidsvoordelen.
Wordt je ook al een klein beetje smoothie-lover?
Ik weet niet of het al opviel dat ik steeds smoothies eten schrijf ipv drinken?
Daar is een heel goede reden voor.
Hiervoor verwijs ik graag naar Dr Greger (de tAK inspiratiebron :-)) waar een studie aantoont dat het beter is je smoothie traag op te lepelen en zelfs op te kauwen (net zoals je warme soep zou eten) zodat de voedingsstoffen optimaal worden opgenomen maar ook zorgt voor een voldaan en verzadigd gevoel. Je eigen brein durft je ook wel eens te bedriegen. De studie toont ook aan dat als je twee identieke smoothies voorgeschoteld krijgt en de één wordt omschreven als een verstandige, gezonde keuze van 140 kcal en de ander als een verleidelijke traktatie van 600kcal, dat mensen zeggen dat ze zich meer verzadigd voelen bij de verleidelijke traktatie. Wat blijkt, deze mensen hadden effectief een veel lagere ghrelinespiegel (ghreline is een hormoon dat grotendeels wordt geproduceerd in de maag en dat de eetlust opwekt), dus een gans andere hormonale reactie. Zot, he?Wij eten onze smoothie dan ook steeds in een bowl, met een lepel en met toppings zodat we zeker trager eten en goed kauwen.
Vers fruit in een smoothie bowl geeft je dus de geprefereerde en (enig) natuurlijke bron van energie: koolhydraten in de vorm van suikers. Daarnaast neemt je lichaam massa’s vitaminen en mineralen op, zoals kalium, foliumzuur, magnesium, vitamine A, C en veel B’s… En, last but not least, fruit en groenten zijn hoog in vezels, die een belangrijke rol spelen bij de vertering en je weerstand verhogen.
Hope we made you a smoothie addict too 🙂 want niets dan voordelen toch?
Vandaar dat je bij tAK op donderdag, vrijdag en zaterdag steeds vers bereide smoothies (350ml) vindt in de tAK ijskast. Je kan ze ook steeds reserveren door de dag vooraf een mailtje te versturen zodat we deze al zeker kunnen opzij zetten voor jou.
Ontdek ook onze mooie smoothie bowls en spoons.
We hebben de “tropical kind”
De “colorful kind”
Of de “robust kind”bitz bowls 01
All three are also ecofriendly and durable!
Pop in the shop to taste and explore! You are more then welcome!

it is official – we are open

TAK aan iedereen die langskwam tijdens het openingsweekend! TAK voor de aangename reacties, positieve vibes en de vele attenties. TAK ook voor de vele, deugddoende berichtjes van degene die er niet konden bijzijn maar aan ons dachten en TAK voor de lieve wenskaartjes. Duizendmaal TAK! Lots of love, Heiko en Vanessa x

TAK_POSTCARD_ZOW_4

Sfeerbeeld van de 2 dagen:

170508_fotos_winkel

welke mama heb jij?

14 mei is Moederdag! Op deze bijzondere dag tonen we ‘mama’ nog eens extra graag hoeveel  ze voor ons betekent… Of het nu gewoon is met een paar lieve, dankbare woorden neergeschreven op een mooie wenskaart of meer met een persoonlijk cadeautje, tAK stelde voor elk type mama een leuke collectie van producten samen. Welke mama heb jij? 🙂
de groene vingers mama –

groene vingers

de beauty mama –

beauty mamam

de foodie mama –

Zoekresultaten van foodie mama

de creatieve mama –

Zoekresultaten van creatieve mama

de avontuurlijke mama –

Zoekresultaten van avontuurlijke mama

Dit is slechts een kleine greep uit onze producten! Steeds welkom om zoveel meer te ontdekken. Heiko & Vanessa x

breaky time

Vanaf donderdag 18 mei verzorgen wij jouw ontbijtje “on the go”!

oa. heerlijke verse smoothies, chia-pudding, overnight oats, home-made-plant-based yoghurt en notenmelk, granola’s,…

Er zullen regelmatig ook verse bereidingen zijn om jouw lunch of avondeten te pimpen.

Kom gerust een kijkje nemen in de tAK koelkast!

170417_smoothie_startup2

coming soon

tAK* is een plant-based concept store*.

start_up_1steblog

Het idee om een ‘plant-based’ winkeltje te openen kwam er na het lezen van het boek, How not to Die van Dr Greger. Het boek streeft naar een optimale gezondheid en levensstijl en is gebaseerd op het dagelijks eten van 10 voedingscategorieën, water drinken en beweging. De producten die je in tAK zal vinden, zijn niet alleen voorverpakte voedingswaren uit die 10 voedingscategorieën maar ook huisgemaakte ontbijtjes en verse bereidingen om je lunch te pimpen. Daarnaast hebben we een selectie gemaakt van ecologisch verantwoorde producten die het leven net iets mooier, gezelliger (en/of gemakkelijker) maken, met de nadruk op verzorging, ontspanning en beweging.
In bovenstaande collage krijg je al een idee van de producten die we in de winkel zullen hebben!
Het uitgangspunt van een plantAARDIGE levenstijl is een optimale gezondheid. Het is veel beter voor het milieu. Het zorgt voor minder dierenleed en het dringt de honger terug in de wereld. Sounds good, doesn’t it? 🙂

Nieuwsgierig geworden? Openingsweekend tAK: op vrijdag 12 mei en zaterdag 13 mei openen we voor de eerste keer de deuren en voorzien we een drankje en proevertjes, en dit van 11u00 tot 18u00.

Alvast iedereen welkom!

tAK? is Deens voor “bedankt!”.
concept store? It’s a shop that sells a carefully curated and unique selection of products that connect to an overarching theme. Often they evoke a lifestyle that appeals to a specific target – they are inspirational. Handpicked products are pulled together from different brands and designers, and they usually span different lines, such as food, beauty and homewares. In addition, the display mixes these products together in an attractive decor. Concept stores are about discovery and experience.