featured, recipes
Geef een reactie

Japanse hummus

Er worden nu hier en daar wenkbrauwen gefronst want is hummus niet iets typisch uit het Midden-Oosten? Inderdaad maar we moeten ons grenzen verleggen, he 🙂
Dus als hummus gemaakt wordt met hoofdingrediënten: ‘kikkererwten en tahin’ waarom dan niet eens proberen met edamame en miso*? En zo geschiedde… en het resultaat mag er zijn. Ik bekwam een heerlijk smeuïge spread, heerlijk op een broodje of als dip bij het aperitief.

cof

Doe al de ingrediënten (verkrijgbaar bij tAK) in een hoge maatbeker en mix met de staafmixer tot een gladde pasta. Ik werkte het geheel af met wat vers gesneden koriander! Met deze zomerse temperaturen wordt het straks genieten van Japanse hummus en een verkoelend drankje op eigen terras. Cheers!

cof

*Bij Tak hebben we maar liefst 4 verschillende soorten miso in het gamma. Deze zijn allemaal van Clearspring en hun miso’s zijn een verfijnde selectie van traditioneel bereide Japanse miso.
Het is een traditioneel Japans hoofdvoedsel en smaakmaker. De Clearspring miso wordt bereid met de fijnste, biologisch geteelde ingrediënten: volle sojabonen, granen, een koji kultuur en zeezout. Het rijpt op natuurlijke wijze in cederhouten vaten, gedurende verschillende maanden (hoe langer hoe intenser de smaak) op kamertemperatuur waarbij het trage fermentatieproces resulteert in een rijke en complexe smaakmaker en een overvloed aan verteringsenzymes.
Wat zegt het ‘How not to Die’ boek over miso?
Dr Greger raadt aan dagelijks uit 10 voedingsgroepen te eten. Eén daarvan zijn bonen.                             Best 3x portie/dag.  Een portie is: 60gr zelf bereide hummus of 130gr gekookte bonen, spliterwten, linzen, tofu en/of tempeh of 150gr verse erwten.
Miso is een gefermenteerd, whole* soja food. Het is ook een verbazingwekkend probiotisch volwaardig voedsel. Een goede bron van B vitamines, calcium en ijzer. Bevat een massa aan antioxidanten en een laag cholesterolgehalte. Bevat veel minder natriumchloride dan tafelzout en het geeft een boost aan je immuumsysteem. Miso is tarwe- en zuivelvrij, kosher en vegan.
Daar miso probiotica bacteriën bevat is het beter van het niet mee te koken, anders verliest het de goede bacteriën. Voeg het steeds na het koken toe.
Hoe bewaren: het best op een koele plaats en nog beter in de ijskast. Het kan op kamertemperatuur maar dan zal de miso verder fermenteren. Op zich kan dit geen kwaad maar de kleur zal donkerder worden en ook de smaak wordt nog intenser. Wanneer je dekseltje is opgezet komt dit omdat het verder fermenteert of zit er een soort van witte gist-afscheiding op je miso, dan komt dit door blootstelling aan lucht. Dit is schadeloos en mag gewoon weggenomen worden.
*De term ‘whole food’ laat zich lastig naar het Nederlands vertalen. Whole foods zijn compleet, niet afgebroken of opgedeeld, maar ook puur natuur en onbewerkt. Zodoende hebben ze een ideale verhouding tussen brandstoffen, bouwstoffen, beschermingsstoffen en ballaststoffen. Het hele pakket van energie, micronutriënten en macronutriënten is aanwezig
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s